7 фраз для вдалого торгу за авто

30 червня 2020

При перепродажі вживаного авто ймовірна знижка часто уже закладена у початкову ціну. Ті, хто на цьому розуміються, кажуть, що можна добитись від 5 до 25% економії.

Можливо, 25% звучить і занадто оптимістично, щоб бути правдою, проте в деяких випадках цілком можливо. Зазвичай, при націнці продавці орієнтуються на число знижки у 10%. Велика і поспішна знижка може означати, що продавець просто хоче позбутися старої розвалюхи, яку почистили та влили в мотор флакон ревіталізанта для вдалого тест-драйву.

В загальному продавці поділяються на 2 категорії:

1. Тим, кому терміново потрібні гроші. Через фінансові проблеми чи для покупки нової машини. Для них важливо позбутися від авто якнайшвидше і їх легше вмовити на поступку. 

2. До другого типу відносяться продавці, які нікуди не поспішають і можуть чекати на “потрібного” покупця місяцями.

Продавці бувають різні, це можуть бути компанії, приватні особи, професійні перекупники вживаних автомобілів, чи представники салону trade-in, від цього теж залежить як буде проходити торг.  Оскільки купівля у приватної особи - це найпоширеніша форма купівлі-продажу вживаного автомобіля, в даному матеріалі мова піде про торг саме з таким продавцем.

Загальні правила

Необхідно пам’ятати, що у продавця є вибір з кількох потенційних покупців. Як правило, є ще декілька дійсно зацікавлених претендентів на машину (перекупники не враховуються), тому не варто одразу напосідати на продавця. Вірогідніше за все, власник авто волітиме мати справу з найменш жадібним. 

Що стосується фраз, які допоможуть під час торгу за автомобіль, то ось вони:

1. ”Будемо торгуватись біля машини, бо покупка машини - це важливе рішення”

Загальновідомо, що саме перекупники звикли вирішувати питання ціни одразу по телефону. Багато кому нема до цього діла, проте більшість надає перевагу розмові зі звичайними покупцями-автомобілістами, що не заробляють на життя перекупкою авто. Та й торгуватись з такими людьми легше. Взагалі, краще всі питання, які вас цікавлять, поставити при зустрічі, адже велика кількість дзвінків з уточненнями може зашкодити вашим планам.

2. “Чудовий варіант авто для поїздки на риболовлю!” 

Дуже важливо за першої ж можливості перевести розмову в неформальне русло, щоб отримати прихильність продавця. Розмова про хобі, як от полювання чи риболовлю  чудово підходять для встановлення контакту. Не впадайте у відчай, якщо продавець жінка, завжди можна завести розмову про подорожі чи поїздки на дачу.

Така бесіда не тільки згладить відчуття незручності, а й дозволить дізнатись багато цікавого про історію експлуатації авто. Як часто машина виїжджала на бездоріжжя чи пробиралась по розбитим сільським дорогам? Можливо, більшу частину часу авто провело в місті? Якщо розв'язати язика власнику, то він може розповісти вам щось дійсно важливе. Наприклад, як після полювання він навантажив великого кабана, машина застрягла і він ледь не спалив зчеплення, намагаючись виїхати з грязюки.

3. ”Дивився більше с бік седанів...”

Аналогічно можна сказати: “Шкода, що хетчбек /універсал..” і тому подібне. Якщо перед вами кросовер, то можна сказати щось у дусі  “жаль, що немає повного приводу”, або навпаки - “жаль, що привід не на одну вісь.” Тут важливо попередньо дізнатись в інтернеті, які взагалі комплектації цієї моделі існують, щоб бути готовим до зустрічних запитань і не зганьбити себе. 

Простіші варіації цієї тактики - “шкода, що колір синій/червоний/білий...”. Таким чином продавець одночасно розуміє, що ви серйозно налаштований покупець і зацікавились його машиною, але при цьому задоволені далеко не всім.

4. “А ви домашніх тварин перевозили?”

Якщо у власника були тварини, необхідно уважніше оглянути салон на предмет плям та слідів від кігтів. Це теж може бути вагомим аргументом на вашу користь. Потрібно приділити особливу увагу обшивці дверей, бо саме її тварини найчастіше псують, коли хочуть вийти на вулицю. Взагалі, уважна людина може багато дізнатись з того, що відбувалося з авто, якщо придивиться на та під сидіння. Продавці, як правило, намагаються провести хороше прибирання перед продажею, тому не варто занадто сильно сподіватись, що ви знайдете “скелет”, але уважність може зіграти вам на руку.

шкода від тварин в салоні автомобіля

5. “Кузов в ідеальному стані і гальма майже нові, але от у двигуні щось стукає”

Перед тим як викладати усі недоліки, що ви знайшли, варто перечислити переваги та нюанси, які сподобались. Можливо, нещодавно була встановлена якісна стереосистема, наявний клімат-контроль, чи новенькі титанові диски? Варто сказати про це вголос. Втім, недоліки у вигляді подряпини на кузові, затертого шкіряного сидіння, чи руля ви зможете знайти в будь-якому випадку, адже авто - б/в.

Таким чином ви показуєте, що не просто прискіпуєтесь, щоб збити ціну, а тверезо та чесно оцінюєте машину з усіма її перевагами та недоліками. Будь-який продавець оцінить це. Але при цьому не забувайте, що ви купуєте машину в тому стані, в якому вона зараз, тобто грошей на майбутній ремонт чи відновлення витрясти не вийде. 

6. “Як щодо швидкої діагностики у спеціаліста?”

Якщо продавець проти, це не тільки ще один аргумент на вашу користь (невідомий  технічний стан машини), а й привід замислитись чи варто купувати таке авто. Якщо ж власник погодиться, то діагностика обов’язково виявить якусь несправність, непомітну при зовнішньому огляді. 

7. “Скиньте ще сотню доларів і домовились”

Коли всі інші аргументи вже були використані і торг підходить до свого логічного завершення, можна використати і цю фразу. Продавець певен, що гроші уже майже в нього в кишені і тому може дати слабину. До того ж, якщо за час розмови ви справили на нього позитивне враження, то саме в цей момент це зіграє вам на руку. Хорошій людині гріх не допомогти!




 

Попередня стаття Який термін служби каталізатора?
Який термін служби каталізатора?
Великі витрати масла в моторі: причини, способи скорочення, поради
Наступна стаття Великі витрати масла в моторі: причини, способи скорочення, поради

Популярні новини