Шукаємо різницю між Шевроле Авео Т250 шанхайської і корейської збірки

20 травня 2020

У 2005 році на автосалоні в Шанхаї було представлено третє покоління автомобіля Шевроле Авео, який вже став популярним в Україні.

Цю версію випускали аж до 2011 року. Т250 тоді змінив на конвеєрі Авео Т300 четвертого покоління, а паралельно з ним на декількох заводах випускався хетчбек з заводським індексом Т255. Покупці часто цікавляться, що краще, Шевроле Авео шанхайської або корейської збірки. Різниця між ними, дійсно, є.


Китайські і корейські комплектації Chevrolet Aveo

В Україні покоління Т250 прибуло з двома коробками передач на вибір - з механічною п'ятиступінчастою і гідромеханічним 4-ступінчастим автоматом. Вибір двигунів був багатшим.
Покупцям в Європі, Індії, Південної Кореї і в Південній Америці пропонували варіанти з 84-сильним 1,2-літровим мотором, а також 1,4-літровими двигунами з 16-клапанними і 8-клапанними головками блоку циліндрів потужністю 94 і 83 сили відповідно.
Пізніше з'явився 1,4-літровий мотор з 16 клапанами F14D4 на 101 кінську силу.
В Україні найбільш затребуваними були Chevrolet Aveo корейської та китайської збірок. Перші комплектували 1,5-літровим 8-клапанним двигуном.
Потужність цього двигуна становила 86 сил. Другий двигун встановлювався тільки на машини шанхайської збірки.

Це 1,6-літровий 16-клапанний мотор потужністю 109 коней. Причому блоки циліндрів у цих моторів абсолютно однакові, різниця була лише в робочому ході поршнів.
При однаковому діаметрі циліндра 79 мм 16-клапанний мотор мав робочий хід поршня 81,5 мм, а 1,5-літровий мотор F15S3 - 73,4 мм.
Були варіанти 1,5-літрового мотора з ходом поршня 81,5 мм і діаметром циліндра 77,9 мм. Такий мотор віддавав 86 сил, але в Україні він був представлений не дуже широко.
Публіка все ж воліла більш технологічних 16-клапанних двигунів з двома розподільними в головці блоку.


Китайський і корейський кузов Chevrolet Aveo

Практика показала, що особливої ​​різниці між кузовами Шевроле Авео, зібраними в КНР і Кореї немає. За винятком деяких нюансів. Наприклад, в машинах корейської збірки гірше оброблені шви склянки передніх стійок.
Якщо не звертати на них належної уваги, в місці укладання шва може проявитися корозія.

У Авео китайської зборки подібної проблеми не помічено, хоча метал кузовів і тих, і інших машин досить м'який.
Втім, це хвороба всіх бюджетних машин, у деяких проблема проявляється гостріше, у деяких з часом.
Корозії схильні колісні арки в обох комплектаціях. Особливо в тих випадках, коли машина експлуатується у великому місті, де реагенти на дорозі в зимовий період - звичайна справа.
Щебінь і пісок з-під передніх коліс прямо потрапляють на задні колісні арки і з часом стирають заводське лакофарбове покриття.
Корейські і китайські машини візуально можна відрізнити за кількістю хрому на радіаторних гратах і декоративних елементах.
Так, в китайських комплектаціях за невеликим винятком решітка буде пофарбована в колір кузова. У корейських, з великою часткою ймовірності, решітка буде хромована.
Також молдинг на кришці багажника явно вкаже на приналежність автомобіля того чи іншого заводу виробника.
Автомобілі, зібрані в Південній Кореї, швидше за все, не отримають хромований молдинг на багажнику, а китайські версії можуть похвалитися таким привілеєм.

Великий плюс Авео будь-якої збірки - повністю оцинкований кузов. Така опція зустрічається досить рідко серед представників автомобілів бюджетного цінового сегмента.
Досвід володіння Авео в будь-якій комплектації говорить про те, що машина, дійсно, досить стійка до появи корозії. Звичайно, в тих місцях, де не порушувалося заводське лакофарбове покриття.
При покупці Chevrolet Aveo з пробігом будь-якого заводу виробника важливо звернути увагу на стан лаку і фарби під декоративними елементами.
Нерідкі випадки, коли після цілорічної експлуатації іржа може проявлятися на тому ж багажнику під молдингом. Багажник, до речі, єдина кузовна деталь, що не оцинкована.
Кришка капота також відрізняється у корейських і китайських братів по хресту на решітці. Якщо у переважної більшості машин корейського виробництва під кришкою капота ми не знайдемо шумоізоляції і утеплювача, то у китайських версій в базовій комплектації утеплювач буде встановлений.
Якщо говорити про шумоізоляції кузова в загальному, то і ті, і інші Шевроле Авео вимагатимуть додаткової обробки.
В іншому випадку шуму з-під колісних арок, двигуна і днища уникнути не вдасться. Для довготривалої експлуатації шумоізоляція кузова вкрай необхідна.


Салон і оснащення Chevrolet Aveo

Найяскравіший маркер Авео китайської зборки - світлий салон. Можливо, це не найпрактичніше рішення, але виглядає він чудово і дорого.
Корейські автомобілі в більшості своїй продавалися з салоном чорного кольору, з жорстким пластиком на передній панелі і дверних картах.

Шанхайські автомобілі хизувалися світлим бежевим якісним пластиком на дверях, цікавими вставками під дерево на передній панелі.

Крім того, на корейських версіях ми в житті не знайдемо додаткових розеток під прикурювач або зарядку на центральному підлокітнику. У китайців вони є без винятку.

Великий мінус Chevrolet Aveo Т250 в будь-якій комплектації - слабенька аудіо підготовка. Хоча, якщо ми доглядаємо машинку з пробігом, швидше за все, колишній власник вже подбав про це і сяку-таку магнітолу або штатний головний пристрій вже буде встановлено.
Машини корейської збірки також не можуть похвалитися великою кількістю регулювань сидінь.
Крім того, шанхайські автомобілі мають регулювання по висоті водійської подушки сидіння, крім стандартних налаштувань. Рульова колонка регулюється по висоті в обох версіях.
Кондиціонер в базових комплектаціях буде доступний тільки в тому випадку, якщо ми виберемо автомобіль, зібраний в Піднебесній.
Для корейських машин кондиціонер - це платна опція, так само як і пофарбовані в колір кузова бічні дзеркала заднього виду.
Також не у всіх варіантах з Кореї ми знайдемо електричний підігрів дзеркал і електричну їх регулювання, але електросклопідйомники передніх стекол буде доступний в базі для будь-якого Авео.

Вигідно відрізняє китайський салон Авео від корейського така дрібниця, як невеликий бардачок на передній панелі. Таксисти оцінять.
А крім того, для того, щоб встановити такий ящик на корейську версію, доведеться заплатити близько 600-700 гривень.
На всіх шанхайських Авео вже з заводу встановлена ​​система ABS, для корейських автомобілів це платна опція, доступна не для всіх комплектацій.
Однак в базі для китайців передбачені тільки 14-дюймові колісні диски. В цьому плані машини, зібрані в Кореї, з 15-дюймовими колесами, виглядають привабливіше.


Двигун, трансмісія і ходова частина

Ресурс двигуна об'ємом 1,5 л, яким комплектують корейські машини, становить близько 250-300 тисяч км пробігу до капіталки.
Китайський 1,6-літровий, більш потужний і менш ненажерливий мотор, проходить до капітального ремонту трохи менше. І все ж 106-сильний агрегат виглядає більш привабливо.
Хоча б з тієї причини, що блок електронної системи управління двигуном об'ємом 1,6 л виробляється компанією Bosch, а для двигуна 1,5 л ЕБУ виробляє маловідома, але продуктивна компанія (МІКАС 10.3 SF69Y0.3763000 / M114151AV153028). ЕБУ Sirius D42 або MR-140 / HV-240 ставляться також на Шевроле Лачетті.

За вартістю і наявності запасних частин особливої ​​різниці немає. По витраті палива також. 1,6-літровий мотор попросить близько 7 літрів на сотню по місту, полуторалітровий кореєць не менше 6,8 л на сотню по місту.
Однак це з лишком окупається більш жвавим характером китайського двигуна. Навіть на 16-дюймових дисках.
Є різниця і в радіаторах охолодження двигуна. 1,6-літровий мотор отримав радіатор більшого обсягу з двома вентиляторами охолодження.
Півторалітровий корейський мотор має радіатор трохи менший за обсягом, якій призначений один електричний вентилятор без регулювання потужності.
Коробки передач у китайця і корейця не відрізняються абсолютно нічим, так само як і ШРУСи, піввісь і елементи зчеплення.
Коробки працюють цілком гідно, правда, після солідного пробігу може знадобитися заміна пластикових елементів в кулісі КПП.
Ще кажуть, що корейські пластикові витратні матеріали менш надійні, ніж китайські.

Підвіска у обох моделей в міру жорстка. Основні хвороби нічим не відрізняються від тих же Логанів, Сандеро, Кіа і Хюндай.
Це все ті ж стійки стабілізатора, сайлентблоки, кульові опори, ступичні підшипники, опорні підшипники амортизаторних стійок, ресурс яких безпосередньо залежить від ощадливості водія і якості дорожнього покриття.
Як і будь-який автомобіль, Chevrolet Aveo будь-якого заводу збірки, буде вірою і правдою служити своєму господареві, якщо забезпечити автомобілю якісний і своєчасний догляд, не шкодувати коштів на хороші запчастини, діагностику та витратні матеріали.

Попередня стаття Прогноз експертів. COVID-19 пересадить українців на особисті авто?
Прогноз експертів. COVID-19 пересадить українців на особисті авто?
Нові пільги для українських автомобілістів
Наступна стаття Нові пільги для українських автомобілістів

Популярні новини