Як отримати компенсацію, якщо пошкодили авто з-за відкритого люка?

17 лютого 2020

Стан дорожнього полотна в Україні залишає бажати кращого. Водії часто наїжджають на ями, розбитий асфальт або відкритий люк. На жаль, це може призвести до ушкодженнями деталей автомобіля і вимагає дорогого ремонту. Але хто в такому випадку повинен оплачувати ремонтні роботи? Як виявилося, в 2016 році один автовласник із Харкова подав позов до суду з вимогою відшкодувати збиток, отриманий від наїзду на відкритий люк.

Виявляється, якщо ваш транспортний засіб було пошкоджено в результаті наїзду на люк, ви маєте всі підстави вимагати компенсацію. Звертатися треба безпосередньо до організації-власника доріг і вулиць.

Таке рішення прийняв Верховний Суд України, тому воно не підлягає оскарженню.

Повернемося до головного героя нашої історії. Як було сказано раніше, в 2016 році в Харкові власник автомобіля Volkswagen Jetta наїхав на відкритий люк. У результаті цього наїзду кришка люка серйозно пошкодила машину. Водій подав позов і зажадав від КП "Харківводоканал" відшкодували матеріальні та моральні збитки. У підсумку, за рішенням суду "Харківводоканал" повинен був виплатити потерпілому автомобілісту майже 260 тисяч гривень, щоб компенсувати моральну і матеріальну шкоду.

У свою чергу, юристи "Харківводоканалу" побажали довести свою невинність і подали апеляцію. Таким чином справа дійшла до Верховного Суду.

Судді останньої інстанції вивчили справу і постановили, що компенсувати збитки повинен не "Харківводоканал", а власник дороги. Саме на балансі останнього перебував люк із несправною кришкою. В даному випадку винуватцем виявився КП "Шляхрембуд".

Тож саме власники вулиць, доріг і залізничних переїздів несуть відповідальність за створення безпечних умов для пересування. Сміливо подавайте до суду, якщо зіткнулися з подібною ситуацією.

Попередня стаття Що робити, якщо ваше посвідчення водія не відображається в додатку "Дія"?
Що робити, якщо ваше посвідчення водія не відображається в додатку "Дія"?
5 найвищих штрафів за перевищення швидкості
Наступна стаття 5 найвищих штрафів за перевищення швидкості

Популярні новини