Передача N у заторах: на якій коробці можна перемикати?

30 березня 2020

Автоматична трансмісія змогла завоювати популярність серед автомобілістів, хоча "автомати" примхливі і вимагають до себе особливого, трепетного ставлення. Існує три види автоматичних коробок передач: варіатори, роботи і гідромеханічні автомати. Всі типи автоматичних трансмісій схожі в експлуатації, але відрізняються конструкцією і особливостями експлуатації. Наприклад, коробку-робот необхідно переводити в положення N в пробці, біля світлофора або при стоянці, а от у випадку автоматичної трансмісії такі дії протипоказані.

Почнемо з того, що автоматична коробка передач - складний механізм управління, який складається із ступенів і декількох рядів планетарних зубчастих коліс. Коли ви переводите селектор з положення P у D, насос перекачує масло і активує гідроблок, потім вже шестерні підключають потрібний режим їзди. У режимі "Drive" коробка може працювати годинами, автоматично змінюючи ступені і не перегріваючись на низьких швидкостях.

Коли ви переводите селектор з положення D назад у P, коробка переходить у сплячий режим - тиск масла знижується, планетарні ряди припиняють процес передачі моменту, соленоїди закриваються, а вали розщеплюються. Таким чином коробка "готується" до тривалої стоянки. Якщо через кілька хвилин перевести селектор у положення D, складний процес підготовки до руху запускається заново. Врахуйте, що цикли запуску та вимикання повинні здійснюватися тільки 2 рази за одну поїздку, а у заторі вони можуть повторюватися багаторазово за короткий проміжок часу. Іншими словами, це пошкоджує технічний вузол.

Коли "автомат" переводять у режим N - це ще гірше. В автоматичної трансмісії нейтраль призначена виключно для буксування авто зі швидкістю не більше 40 км на годину на невеликій відстані.

Автомобіль на евакуаторі фото

При активації цього режиму коробка в прямому сенсі "готується" до зустрічі з евакуатором.

Коли водій часто переводить селектор вперед-назад, то автомат виконує невластиву для нього роботу. Він вимикається і вмикається кілька разів протягом короткого проміжку часу. Природно, що обслуговуючі механізми зношуються.

Підіб'ємо підсумки: автомат відмінно працює у заторах навіть без переходу в режим P або N. Муфта гідротрансформатора такої трансмісії дозволяє довго стояти в пробках з натиснутою педаллю гальма без будь-якого ризику для коробки. Часта активація режиму N призводить до поломок трансмісії.

 

Попередня стаття Карантин вплинув на вартість палива: деталі
Карантин вплинув на вартість палива: деталі
Визначаємо несправності по зносу шин
Наступна стаття Визначаємо несправності по зносу шин

Популярні новини