Чому потужність вимірюється в кінських силах: витоки історії

23 червня 2020

Автомобілі вже давно прийшли на зміну коням, але за старою звичкою ми вимірюємо потужність двигунів в кінських силах. З якої причини? Чому б не підходити до цього питання більш науково? Але давайте по порядку. Згадаймо трохи історії.

Використання такої вимірювальної одиниці, як "кінська сила", - досить іронічне. З цієї аналогії ми б визначали яскравість лампочки в “свічках”, а довжину - “ліктями”. Так хто ж придумав цей термін?

Насправді його автором є відомий інженер-винахідник з Шотландії Джеймс Ватт. У 1760-их роках він удосконалив діючу парову машину Ньюкомена. Пару десятків років до цього це обладнання було створене для відкачування води з шахт. Ватту прийшло в голову, як можна модифікувати техніку для підвищення рівня продуктивності. Під час експериментів замість металевого поршневого циліндра був встановлений дерев'яний, який був змазаний лляною олією. Також було зменшено цикл ходу води і суттєво змінена конструкція парової машини. Результат всіх приємно здивував: рівень ефективності вдосконаленого двигуна Ватта був в 4 рази вище, ніж у парової машини Ньюкомена. Промислова революція почалася з цього винаходу, спочатку у Великобританії, а потім і в усьому іншому світі.

Спочатку Ватт в продажах свого винаходу використовував схему роялті. Пропозиція була наступною: покупець повертав 33% від суми грошей, які міг заощадити на паливі. Але схема виявилася провальною. Тоді він почав думати, як покупцеві простими словами пояснити, в чому ж переваги нової парової машини. В ті часи велика частина завдань виконувалася за допомогою коней. Для підвищеної зацікавленості людей в розробці Ватт і придумав нову одиницю виміру, назва якої використовується до сих пір - кінські сили. Фермери та бізнесмени охоче сприйняли таку величину. Для визначення кількості коней, роботу яких може замінити пристрій, інженер провів серію експериментів на вугільних шахтах.

У той час у Великобританії для підйому з шахт води, вугілля і людей використовували бочки - їх об`єм 1 барель або 140-190 л. Вагу 1 бареля, 172,4 кг, могли витягнути 2 коней, середня швидкість яких 2 милі/год (3,2 км/год). З цього випливає, що 1 кінь дорівнює 1 барелю, помноженому на 1 милю/год (1,6 км/год). Якщо все це перевести в енергію, то вийде 45000 дж або 746 Вт. Ясна річ, всі висновки не надто коректні, так як коні різні за своєю силою і вагою, також в експериментах не були враховані сила тертя і кут підйому. Але вимірювання продуктивності парових машин в кінських силах спрацювало -  почалися продажі нового винаходу.

У 1882 році світовою одиницею вимірювання потужності став "Вт", але люди все-одно продовжують вимірювати потужність мотора в кінських силах. А ви як вважаєте, це правильно?

 

 

 

Попередня стаття В Україні планують змінити правила розмитнення авто
В Україні планують змінити правила розмитнення авто
Чим загрожує зимня гума влітку та які наслідки може мати
Наступна стаття Чим загрожує зимня гума влітку та які наслідки може мати

Популярні новини