Користь жовтих окулярів: правда чи маркетинг?

5 грудня 2019

Існує думка, що окуляри з яскравими жовтими лінзами покращують водієві видимість в темний час доби. Багато хто почав так думати після фільму "Страх і ненависть в Лас-Вегасі", де головний герой користувався таким аксесуаром. Чи справді це правда і в чому їх перевага?

Встановлення якісної і дорогої головної оптики гарантує безпечну їзду навіть в непроглядній пітьмі. Але навіть якщо у вашого авто є інтелектуальна матрична оптика (таку використовує Audi) або лазерно-люмінофорні фари, то все одно можуть виникнути деякі труднощі. Зустрічні машини можуть засліплювати світлом своїх фар - в цьому криється велика небезпека. Втрата контролю за кермом всього на одну мить може привести до сумних наслідків.

Боротися з осліпленням пропонують якраз таки за допомогою жовтих окулярів. Існують різні думки про їхню користь. Деякі люди нічого не відчули, інші - позитивний ефект. За оцінкою одного з користувачів, такі окуляри більше допомагають не так вночі, як при похмурій погоді, а також при катанні на снігоході, коли весь горизонт - суцільне біле простирадло. Якщо вірити рекомендаціям спеціалізованих центрів оптики, то аксесуар збільшить контрастність, відфільтрувавши фоновий синій несфокусований колір. Таким чином поліпшується видимість при похмурій погоді.

Детальніше про механізм дії і сфери застосування такого аксесуара дивіться у відео нижче.

Однак в 1997 році Федеральною торговою комісією США була заборонена реклама подібних "допоміжних аксесуарів", так як їх користь не підтвердилася науково, а скоріше навіть навпаки. Зокрема, в 60-ті р.р. європейськими офтальмологами було відзначено, що гострота зору завдяки лінзам жовтого кольору знижується, а в наступному десятилітті лікарі з Австралії стверджували, що вони підвищують поріг контрастності, який суттєво погіршує зір.

Останнє дослідження проводилося в лікарському центрі Mass. Eye and Ear (Бостон, штат Массачусетс, США). Тестувалися двадцять два чоловіки за допомогою автомобільних симуляторів, які проходили тест при різних ступенях освітлення. На жаль, ніяких підтверджень того, що носіння таких окулярів знижує ризик засліплення, не було знайдено. Навпаки, лінзи жовтого кольору не дозволяють заздалегідь помітити пішохода в темну пору дня.

 
Попередня стаття Поради механіка: як допомогти гальмам пережити зиму
Поради механіка: як допомогти гальмам пережити зиму
ПДР для електротранспорту: як уберегти себе від аварії
Наступна стаття ПДР для електротранспорту: як уберегти себе від аварії

Популярні новини