Провали автопрому: 5 майже геніальних рішень

13 квітня 2021

Автомобільні технології вражають. Розробники невтомно шукають нові рішення, які повинні спростити життя автомобілісту. Але часто на ділі все виходить інакше. Ось 5 ідей, з якими щось пішло не так в серійному виробництві. 

Управління голосом 

Як працює функція управління голосом в автомобілі

Багато хто звик до розмов з телефоном і "Окей, Гугл". Чому ж не вести подібні діалоги з автомобілем? Виробники теж так подумали і почали оснащувати машини голосовим управлінням. Тільки на ділі з помічниками виявилося складно домовитися: вони не розуміли акцентів, неправильно трактували прості команди. Це звело ідею технології майбутнього нанівець. Принаймні, поки функція управління голосом не доведена до досконалості в масовому автопромі. 

Автопілот для парковки

Чому некоректно працює автопілот для парковки автоМашина, яка вміє сама паркуватися - мрія. Коли автоконструктори оголосили, що почнуть додавати таку функцію в транспортні засоби, багато хто був щасливий. Але сталося як сталося. Автопілот виявився занадто обережним і відмовлявся паркувати авто там, де в ручному режимі це було взагалі не проблемою. Або вибирав дивні траєкторії для маневру. Від геніальної ідеї залишилося лише розчарування водіїв. 

Підрульові пелюстки перемикання передач

Для чого потрібні підрульові пелюстки перемикання передач

Вперше підрульові пелюстки для перемикання передач були встановлені конструкторами Ferrari на гоночних болідах. Рішення було цілком логічним: водій міг перемикатися не відриваючи рук від керма. На гоночних машинах рішення спрацювало та інженери вирішили перенести його в масове виробництво. А що? Зручно, та й вигляд водійського місця відразу змінювався. 

У конвеєрних моделях підрульові пелюстки стали альтернативою важелю "механіки" і можливістю вибирати передачу вручну на "автоматі". Але щось пішло не так. У машинах з АКПП від водія вимагалось максимум уваги, щоб підловити момент для перемикання передачі. Якщо не встигнути, система ігнорувала дії і автоматично підбирала передачу. Більш того, підрульові пелюстки на "автоматі" суперечили самій його ідеї. Адже, обираючи таку трансмісію, водій свідомо не хоче морочитися з перемиканням передач. 

На традиційній "механіці" рішення теж не прижилося. А все тому, що тим, хто віддає перевагу ручному вибору передачі, потрібен звичайний важіль перемикання передач. 

Функція нічного бачення 

Чому вам непотрібна функція нічного бачення

Багато авторитетних автомобільних видань вважають функцію нічного бачення дійсно потрібною. Тільки як це працює насправді? Дисплей приладу нічного бачення інтегрований в приладову панель. Щоб використовувати його, водієві потрібно перестати дивитися на дорогу і стежити за тим, що відбувається на екрані. Це не найбезпечніший вибір за кермом. 

Система Start/Stop

Недоліки системи Start/Stop в авто

Новинка була представлена у вигляді рішення для економії палива і турботи про екологію. Розробники вважали: заглушений двигун на світлофорі або в заторі знижує витрату бензину і зменшує кількість вихлопних газів. 

Гарна, на перший погляд, ідея зазнала фіаско. Справний двигун на холостих обертах споживає мінімальний обсяг палива і виділяє трохи токсичних речовин. Новий запуск мотора - це різкий викид вихлопних газів і збільшене споживання бензину.  

Крім того, якщо використовувати функцію Start/Stop так часто, як це задумано, прискориться зношування стартера і мотора. І все, привіт, недешевий ремонт. 

Попередня стаття ОСЦПВ в 2021 році: оформити страховку і заощадити до 25%
ОСЦПВ в 2021 році: оформити страховку і заощадити до 25%
5 міфів про мотоцикли, в які ви досі вірите
Наступна стаття 5 міфів про мотоцикли, в які ви досі вірите

Популярні новини