З каністрою на заправці: нові правила 2020 року

14 січня 2020

З 14 січня вступають в силу нові правила роздрібної торгівлі нафтопродуктами на автомобільних заправних станціях. Йдеться про врегулювання вимог відносно дотримання прав споживачів щодо якості палива, безпеки і рівня обслуговування клієнтів АЗС.

Ключовим моментом став дозвіл продавати всі види палива, окрім зрідженного автомобільного газу, не тільки в металевих каністрах, як це було раніше, а й у ємностях із полімерних матеріалів. Варто зазначити, що така пластикова тара обов'язково повинна бути призначена для зберігання нафтопродуктів і мати відповідне маркування. Нагадаємо, що продавати паливо в скляних ємностях все ще заборонено.

До того ж Кабмін встановив допустиме відхилення об'єму нафтопродуктів при продажу. Зараз ця розбіжність становить 0.5% для рідкого палива з в'язкістю більше 1000 мПа·с і 1% для зрідженого газу. Якщо клієнт сумнівається в точності вимірювань, він має повне право вимагати від оператора АЗС провести контроль точності за допомогою еталонного вимірювального приладу. У випадку виявлення недоливу, фактичні збитки будуть відшкодовані покупцеві, а використання колонки буде припинено до перевірки і ремонту.

Також еталонні прилади та мірники підлягають калібруванню - розширена невизначеність вимірювань не повинна перевищувати 0.1%.

Ще в оновлених Правилах зазначено, що тепер резервуари для всіх видів пального на АЗС повинні бути обладнані спеціальними лічильниками - рівнемірами. При чому якщо такий стаціонарний прилад вийде з ладу, його замінять метроштоками і градуювальними таблицями резервуарів для якісного обліку нафтопродуктів.

Спеціальні лічильники-рівнеміри на АЗС фото

Попередня стаття Бустери: безпека або дешевий спосіб уникнути штрафів?
Бустери: безпека або дешевий спосіб уникнути штрафів?
Чи можна змішувати антифриз з водою?
Наступна стаття Чи можна змішувати антифриз з водою?

Популярні новини