Чому спідометр розмічений до 250 км/год?

17 грудня 2020

Навіщо на спідометрі шкала до позначки "200" або навіть "250", якщо максималка мого авто 160 км? Гарне питання. Ми знайшли відповіді.

Так зручніше робити

Робити однакову розмітку на спідометрах однієї моделі зручно виробнику. Ось є Volkswagen Golf VI. Трьохдверний хетчбек був представлений в 12 варіантах комбінацій двигунів різної потужності і об’єму з механічними і автоматичними трансмісіями діапазоном від 5 до 7 передач. Заявлена виробником максимальна швидкість - 172-220 км/ч. Спідометр розмічений до 240 км/ч. Здається, що для авто з максималкою 172 км/ч цілком достатньо позначки 200 ... Але виробник не ускладнює собі життя такими дрібницями. 

Дизайнери створюють одну версію спідометра з розміткою для топової комплектації плюс запас, яка потім буде встановлена в приладовій панелі всіх варіантів автомобіля. 

Це пояснює, чому у базовій моделі зі слабким двигуном на приладовій панелі вказані мотивуючі 250 км/ч.  

Так вигідніше продавати 

Уявіть, перед вами спідометри двох авто: один розмічений до 180 км/год, а другий - до 250 км/ч. Яка машина крутіша? Ось-ось, вам вже сподобалося друге авто і неважливо, що обидва можуть їхати не швидше 160 км/ч. 

Працює така маркетингова фішка чи ні, але це ще один аргумент для виробника не бути скромним з розміткою на спідометрі. Наприклад, Рено Дастер з переднім приводом, механікою-п’ятиступкою і бензиновим двигуном 1.6 їде не швидше 166 км/ч. Зате на спідометрі шкала до 210 км/ч. 

Так безпечніше їздити 

Уявіть спідометр з розміткою до 180 км/год на авто з максималкою 175 км/ч. Якщо розігнатися, стрілка “ляже” в крайнє положення і буквально зникне з поля зору водія. У такій ситуації складно об'єктивно оцінити свою швидкість руху. 

Розмітку на спідометрах малюють так, щоб стрілка при середньостатистичних дозволених швидкостях 90-110 км/ч перебувала у вертикальному положенні. Так водієві зручніше зчитувати швидкість.  

Розмітка спідометра із завищеною до недосяжної авто шкалою зручна і вигідна всім - від виробника до водія. 

Попередня стаття Загадка АКПП: куди зникла кнопка overdrive
Наступна стаття Таємниця німецького автопрому: чому праві бокові дзеркала робили коротше лівих
Популярні новини