Акумулятор не винен: як знати, коли замінити кабелі?

24 січня 2023

Підсвідка авто тьмяніє, двигун погано заводитися, а фари світять гірше? Хм, симптоми несправної АКБ. Автомобіліст змінює/заряджає акумулятор, але ситуація не покращується. Насправді проблема часто криється в кабелях АКБ.

Кабель акумулятора складається з двох дротів великого перерізу. Позитивний кабель – це провід, загорнутий у червоний кожух, який з'єднує акумулятор із комп'ютером автомобіля. Негативний кабель акумулятора (заземлювальний) - це провід, обернутий у чорний кожух, який з'єднує акумулятор з шасі автомобіля для заземлення. Разом вони створюють замкнутий контур, що забезпечує безперервну подачу електроенергії усім системам авто.

Якщо один із кабелів АКБ не працює, безперервний потік електроенергії припиниться і система не отримуватиме живлення.  

Заміна кабелів АКБ

Ознаки несправних кабелів акумулятора

Проблеми з кабелями АКБ легко прийняти за несправність самої АКБ:

  • фари та салонна підсвідка тьмяніють або мерехтять,
  • потужність у проводці знижується,
  • АКБ не заряджається в процесі поїздки,
  • двигун запускається повільно або не заводиться взагалі.

Будьте уважні, якщо купили машину з пробігом і виявили збій у роботі АКБ. Можливо, причина не в дешевому або старому акумуляторі, а в дротах.

Як перевірити кабелі АКБ

Під час взаємодії з кабелями акумулятора тримайте подалі металеві предмети. Вимкніть двигун і дістаньте ключ із замка запалювання. Алгоритм домашньої діагностики такий:

  1. Огляньте плюсову клему (червоний кабель) акумуляторної батареї. На ній не повинно бути бруду чи корозії.
  2. Огляньте негативний кабель акумулятора (чорний). Будьте особливо уважні у місцях з'єднання з АКБ та з шасі.
  3. Видаліть корозію. Зелені або білі порошкоподібні відкладення на клемах, тримачі батареї або інших металевих деталях слід ретельно стерти, оскільки вони можуть спричинити корозію батареї та вплинути на її роботу.
  4. Шукайте зношенні ділянки. Уважно огляньте обидва кабелі на наявність розривів або ламкості, які можуть оголити дроти всередині корпусу. Переконайтеся, що кожне з'єднання є ізольованим.

На відміну від заміни мастила, не існує правила для частоти заміни кабелів акумулятора. Рекомендується періодично перевіряти кожухи проводів АКБ на наявність тріщин. Навіть незначний розрив може призвести до того, що оголені дроти покриються корозією.

Попередня стаття Чому задні вікна авто не повністю опускаються?
Чому задні вікна авто не повністю опускаються?
Вживана Tesla Model X: проблеми американської мрії
Наступна стаття Вживана Tesla Model X: проблеми американської мрії

Популярні новини