Без окропу та шкребка: 5 способів розморозити лобове скло

16 грудня 2022

Як швидко видалити лід зі скла машини

До зими неможливо бути готовим. Навіть той автомобіліст, який стежить за прогнозом погоди та возить у багажнику цілий арсенал зі скребка, щітки, розморожувача для шибок та інших речей, все одно вранці бачить замерзле лобове скло. Що вже говорити про водіїв, котрі постійно зайняті та вічно поспішають… Тому, поговоримо про ефективні способи видалення льоду зі скла автомобіля (крім магазинного розморожувача, про нього ви знаєте самі).

1. Вода + спирт

Змішайте 1/3 води кімнатної температури із 2/3 медичного спирту. Для зручності перелийте суміш у пляшку з розпилювачем. Ізопропіловий спирт замерзає при -89°C, тому такий домашній розморожувач ефективно впорається з замерзлим склом автомобіля. 

2. Вода + сіль

Налийте воду в пляшку з розпилювачем та додайте пару ложок солі. Збовтайте суміш і розбризкайте на обмерзле скло. Солона вода має нижчу температуру замерзання (близько -2°C), ніж прісна, тому починає топити лід під час контакту.

Як приготувати розморожувач для автомобільного скла вдома

3. Вода + оцет

З'єднайте 1/3 води кімнатної температури з 2/3 столового оцту в пляшці з розпилювачем. Як і соляний розчин, така суміш замерзає при -2°C, тому впорається з шаром льоду на машині. Досвідчені автомобілісти радять використовувати оцтовий спрей ввечері, щоб запобігти замерзанню скла.

Незалежно від того, використовуєте ви комерційний або саморобний антилід, зберігаєте його при кімнатній температурі в будинку, а не в багажнику автомобіля.

4. Картопля

Дивний спосіб боротьби з льодом на склі машини. Але чому б не спробувати? Розріжте картоплину навпіл і протріть нею лобове скло увечері. Цукор в овочі створить свого роду бар'єр, який не дозволить занадто великій кількості льоду розійтися лобовим склом протягом ночі. 

Ніколи не намагайтеся видалити кригу з автомобіля, виливаючи на нього відро теплої або гарячої води. Це може призвести до розтріскування скла через тепловий удар. Навіть холодна вода є поганим рішенням, тому що вона може замерзнути під час контакту та збільшити товщину крижаного шару.

5. Аркуш картону

Напевно, цей спосіб придумали ті, хто не хоче вовтузитись вранці зі спреями-розморожувачами та щітками. Справді, листок картону - це "дешево та сердито". Достатньо вирізати з якогось великого ящика (напевно у вас у коморі є коробка від пилососа або телевізора) форму лобового скла і накривати нею скло на ніч. Головне, не забувати увечері укладати картон під двірники. 

Не використовуйте для розморожування фен (ні перукарський, ні будівельний). Він нагріває скло поступово, але не рівномірно. У результаті автомобільне скло може тріснути, а наявні дефекти - збільшитись.

Швидке та безпечне розморожування скла - лише одне із завдань, яке належить вирішувати водію взимку. Ми зібрали корисні поради і для інших ситуацій: що допоможе покращити зчеплення шин з дорогою, як безпечно водити авто в сніг та ожеледицю, а також рекомендації для тих, чия машина всю зиму стоятиме на вулиці.

Попередня стаття Холодильник, фольга, RFID-блокувальник та інші способи захистити авто від крадіжки
Холодильник, фольга, RFID-блокувальник та інші способи захистити авто від крадіжки
Навіщо автомобілісту наповнювач для котячого туалету?
Наступна стаття Навіщо автомобілісту наповнювач для котячого туалету?

Популярні новини