Як безпечно їздити взимку? 5 порад

29 листопада 2022

Поради щодо зимового водіння

Зимове водіння – справжній виклик навіть для найдосвідченіших водіїв. Рутинні поїздки можуть призвести до катастрофічних наслідків за кермом, якщо ви не будете обережні. Водночас є багато способів зробити керування на засніженій дорозі безпечнішим. Ми вибрали 5 небанальних порад, які допоможуть у поїздках цієї зими.

1. Чистіть машину від снігу та льоду

Думаєте, ми збрехали вам про небанальні поради, бо почали з очевидного? Що ж, усі водії знають, що треба чистити сніг із кузова перед поїздкою. Тільки не все це роблять, обмежуючись протиранням лобового та підігрівом заднього скла. І наражають на небезпеку як себе, так і інших учасників дорожнього руху. Ось вагомі аргументи ретельно зчищати сніг з капота, даху та фар:

  • пласт снігу з даху може з'їхати на лобове скло під час найменшого гальмування та повністю закрити оглядовість. Наслідки можуть бути сумними;
  • заліплені снігом фари та задні ліхтарі роблять рухи водія "незрозумілими" для інших на дорозі;
  • сніг та лід може злітати під час руху на інші автомобілі. Воно вам треба?
  • обледеніння на кузові додає ваги машині і впливає на маневреність.

Крім того, їздити у сніговому "ковпаку" економічно невигідно - збільшується витрата палива. Додавання машині 1% ваги збільшує витрати бензину на 0,5%.

Навіщо міняти склоочисники перед зимою

2. Замініть щітки склоочисників

Інвестиція в нові щітки склоочисника перед початком зими - мудре рішення. Вибирайте ті, які працюють у екстремальних погодних умовах. Так ви позбавите себе проблеми брудного лобового скла на весь сезон дощів, хуртовин і ожеледиці.

3. Слідкуйте за температурою за бортом

Ожеледиця - небажане випробування зими. "Чорний лід" виникає, коли дорога виглядає мокрою, але насправді вона замерзла. Таке трапляється надвечір, коли температура падає, а сніг, який розтанув на асфальті вдень, знову замерзає. Візуально розрізнити мокру та вкриту ожеледицею дорогу складно. Тому звертайте увагу на датчик зовнішньої температури у машині.

4. Тримайте повний бак пального

Під час снігопаду або ожеледиці можуть раптово утворитися затори на будь-якій ділянці дороги. Тому тримайте бензобак повним (або хоча б на 2/3 повним). Це знизить ризик залишитися в холодній машині з порожнім паливним баком, коли затор все ж таки зникне. Пам'ятайте, що взимку авто витрачає більше бензину. Раніше ми рахували, як збільшується витрата палива в холодну пору року.

Навіщо вимикати круїз-контроль на засніженій дорозі

5. Вимкніть круїз-контроль

Під час руху снігом або льодом водій повинен максимально контролювати авто. Тому не використовуйте круїз-контроль. Ця функція водіння підтримує постійну швидкість автомобіля і може призвести до втрати керування на засніженій чи вкритій ожеледицею дорозі

Це тільки 5 порад, які зроблять вашу поїздку взимку безпечнішою. Дотримуйтесь рекомендацій щодо швидкості та дистанції, будьте уважними та бережіть себе.

Попередня стаття Автоцивілка в Україні: як працює страхування в умовах війни?
Автоцивілка в Україні: як працює страхування в умовах війни?
Дитина ненавидить автокрісло: 3 причини та кілька рішень
Наступна стаття Дитина ненавидить автокрісло: 3 причини та кілька рішень

Популярні новини