Що буде, якщо не налаштувати підголівники в авто?

3 травня 2022

Сучасні засоби безпеки в авто створені для того, щоб зберегти життя та здоров'я людини. Наприклад, підголівник. Його головне завдання – мінімізувати травми у разі аварії. Тільки це працює за умови правильного налаштування. У вашому авто підголівник налаштований правильно? Замислились? Приділіть кілька хвилин безпеці!

Що відбувається, коли підголовник налаштований неправильно

Коли людина сідає за кермо чужої машини, то точно посуне/підніме/опустить крісло водія і налаштує дзеркала. Підголовник залишається без уваги. І ось що відбувається у разі аварії:

  • дуже низьке положення підголівника призводить до перелому шиї. Це особливо небезпечно, якщо машину в ДТП вдарили ззаду. Голова різко закидається назад. Різкий удар шиї до підголівника призводить до переломів шийних хребців; 
  • надто далеко розташований підголівник посилює удар. Чим більша відстань від голови до підголовника, тим сильніше голова вдаряється про нього у разі аварії.

Насправді, багато автомобілістів забувають, що підголовник - це не елемент дизайну салону або просто деталь крісла. Це частина системи пасивної безпеки транспортного засобу. До того ж, українські ПДР забороняють експлуатацію автомобіля без підголівників (якщо вони передбачені виробником). 

Як визначити правильне положення підголівників в авто

Як правильно налаштувати підголовник

Правильне положення підголівника - це не "як зручно" або "завжди так їжджу". Є чіткі вимоги:

  • середня частина підголівника знаходиться на рівні вух водія/пасажира; 
  • від підголівника до потилиці водія/пасажира – мінімальна відстань. Оптимально – близько 5 см, але не більше 9 см.

Правильно відрегульовані підголовники підвищують безпеку і водія, і пасажирів. Візьміть за правило перевіряти їхнє налаштування після посадки в авто. Потім пристібайте ремінь безпеки, який теж рятує життя. Це правда. А всі міфи про ремені безпеки ми зібрали в одній статті.

Попередня стаття 9 кросоверів за 9 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
9 кросоверів за 9 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
Чому в американських вантажівок довгі капоти?
Наступна стаття Чому в американських вантажівок довгі капоти?

Популярні новини