Що таке обертальний момент двигуна

2 листопада 2023

При купівлі автомобіля, крім дизайну і розмірів, частіш за все звертають увагу на характеристики двигуна. Від його об’єму і потужності залежать загальна поведінка на дорозі  і витрата пального. Але не лише ці показники визначають реальну працездатність мотора. У технічному описі кожного транспортного засобу легко знайти значення його обертального моменту. Експерти по підбору автозапчастин з компанії АвтоНова-Д рекомендують водіям краще засвоїти, на що реально вказує зазначений показник та наскільки він корисний практично.

Важливість принципу дії двигуна

Розгляд цього питання неможливий без врахування типу двигуна. Бензинові та дизельні мотори використовують різні шляхи загоряння пальної суміші, і ця відмінність принципова за своїм значенням. Перші роблять це за допомогою іскри — їх виробляють свічки на кожному циліндрі.  А ось другим достатньо високого стискання через роботу спеціального насосу та руху поршня. При приблизно однакових значеннях об’єму потужність буде відрізнятися, бензинові ДВС покажуть кращі результати. З першого погляду це має гарантувати йому кращу динаміку. Але одночасний старт таких авто виявить у них різний графік прискорення. І дизельні двигуни будуть мати перевагу на первинних етапах руху. Це відбувається завдяки великому тяговому зусиллю, яку забезпечує мотор.

Ті, хто пам'ятає шкільні уроки фізики, знає, що таке обертальний момент, це похідна від потужності. Вимірюється цей показник у ньютонах на метр. Якщо описувати простими словами, уявіть метровий важіль, один кінець якого закріплений на осі, на другий діє сила в 1 ньютон.

Трохи з курсу фізики

Обертальний момент — це одна з первинних характеристик будь-якого двигуна. Але загальна потужність включає в себе цей показник разом з частотою обертів колінчастого вала. Щоб визначити, наскільки потужний двигун, слід перемножити ці два значення з урахуванням певного коефіцієнта. І тут одразу стане зрозумілою корисність кожного з цих показників. Дизеля з їх низькими обертами не зможуть перемогти бензинових конкурентів через надзвичайну швидкість руху оберту колінчастого валу останніх. Навіть для серійних моделей на бензині нормою вважається 6-7 тисяч обертів за хвилину в максимальному режимі. Дизеля зможуть продемонструвати лише 3-4 тисячі обертів.

Навіть із високооктановим бензином це значення рідко перевищує за 13:1, а ось двигуни на солярці просто не працюватимуть, якщо підсумкове значення тиск у циліндрі не перевищує початковий у 20 разів.

Висновок з цього дуже простий. Високий обертальний момент відмінно веде себе при низьких обертах. Його практичне використання давно здійснюється в наступних сегментах спеціального транспорту:

  • вантажні автомобілі;
  • трактора та вся сільськогосподарська техніка;
  • важкій бойові машини.

В більшій частині випадків увагу високому обертальному моменту будуть приділяли лише технічні фахівці.

Загальні висновки

Для водіїв легкових автівок знання про обертальний момент двигуна достатнє на рівні визначення з підручника. Якщо вам потрібен автомобіль для повсякденного використання краще орієнтуватись на його потужність та розхід палива. Іноді може бути не зайвим згадати, що ця характеристика корисна при русі з міста вгору, старту на низькій швидкості або короткому й спритному прискоренні.

Якщо цікаво оцінити з практичної точки зону, наскільки впливає значення обертального моменту на ваш автомобіль, то можна спробувати здійснити наступну перевірку. На небезпечній ділянці дороги спробуйте проїхати на холостих обертах, використовуючи різні передачі. Машина повинна зберігати невелику інтенсивність руху, але не глохнути, якщо значення обертального моменту двигуна добре співвідноситься з масою транспортного засобу.

Для підвищення обертального моменту можливо встановити потужний повітряний компресор, допрацювати систему впуску та випуску, а в окремих випадках провести форсування мотору (розточка блоку циліндрів з заміною ряду двигуна). Допоможе в цьому компанія АвтоНова-Д.

 

Попередня стаття Запчастини з Польщі: підбираємо оригінальні деталі по VIN коду
Запчастини з Польщі: підбираємо оригінальні деталі по VIN коду
Пуско-зарядні пристрої: що таке та навіщо потрібні
Наступна стаття Пуско-зарядні пристрої: що таке та навіщо потрібні

Популярні новини