Пуско-зарядні пристрої: що таке та навіщо потрібні

3 листопада 2023

Автомобіль – це достатньо складний механізм, який має у своїй конструкції велику кількість різноманітних вузлів і деталей. І досить часто, на жаль, якесь обладнання вашої автівки може невчасно вийти з ладу. Одним з таких вузлів може стати акумулятор, який може дуже невчасно розрядитися, повністю зупиняючи вашу автівку. Що ж тоді робити, коли вам потрібно терміново їхати, а машина - аніруш? В такому випадку досвідчені водії використовують пуско-зарядні пристрої, які і машину зрушать з місця, і акумулятор підзарядять.

Що таке пуско-зарядний пристрій

В цій статті ми розглянемо для чого потрібні пуско-зарядні пристрої, сферу іх використання та принцип роботи, плюси та мінуси різних видів ПЗП, дамо поради з використання та інше.

Пуско-зарядні пристрої працюють за тим самим принципом, що й зарядні. Тобто для їх використання потрібно приєднати їх до акумулятора за допомогою клем. Але є й ключова особливість: саме ПЗП здатні генерувати досить високий пусковий струм, у короткий проміжок часу. Тому пуско-зарядні пристрої можуть не тільки заряджати акумулятори, але й служити пусковим обладнанням для запуску автомобіля при «мертвому» автомобільному акумуляторі. Фактично цей пристрій об’єднує два засоби в одній коробці. Тому завбачливі водії завжди мають такі пристрої під рукою.

Види ПЗУ: відмінності

В даний час існує два види ПЗП:

  • зарядно-передпускові – більш прості моделі, які працюють як випрямлячі постійного струму і, таким чином, запускають двигун;
  • пуско-зарядні – більш універсальні пристрої, які можуть працювати як пускові, так і як зарядні пристрої для різних автомашин. Ці моделі зазвичай обладнані вузлом контролю вольтажу, тому при зарядці за допомогою таких пристроїв можна уникнути перезарядки автоакумуляторів і їхнього пошкодження.

Але і той, і інший вид дозволяє здійснити аварійне пускання автомобіля.

Окрім цього, існують різні види ПЗП в залежності від особливостей експлуатації:

  • мережеві – їх можна застосовувати тільки в гаражах або на СТО, тому що при використанні вони потребують під’єднання до електромережі;
  • автономні – їх можна брати собою в машину і застосовувати, перебуваючи далеко від розетки. Але, оскільки вони самі працюють від акумуляторів, їхній строк служби є обмеженим.

Як вибрати пуско-зарядний пристрій

Для того, щоб правильно вибрати ПЗП та не допустити помилок у придбанні необхідного обладнання, потрібно звернути увагу на наступне:

  • де ви плануєте тримати та використовувати пуско-зарядний пристрій – у гаражі або возити с собою в машині, про всяк випадок. Від цього залежить, мережевий чи автономний пуско-зарядний пристрій краще придбати;
  • якщо ви плануєте тільки заряджати ваш акумулятор і не використовувати пристрій в аварійній ситуації для того, щоб завести автомобіль, то краще звернути увагу на звичайне зарядне обладнання. Але краще придивитись до тих пристроїв, які за необхідності допоможуть завести вам машину при розрядженому акумуляторі - саме на пуско-зарядні пристрої;
  • якщо у вас звичайний легковий автомобіль, достатньо придбати пристрій, який працює з напругою 12В та підходить майже для всіх легковиків. Але якщо ви плануєте використовувати таке обладнання на більш потужній машині, краще обирати вольтаж 24В;
  • потрібно обрати ПЗП з відповідною потужністю. Тут все залежить від вашого бажання та бюджету. В будь-якому випадку, краще брати з запасом – таким чином, пристрій можна буде використовувати довго і не тільки на тій машині, яка є у вас в даний час, але й на майбутній.

В будь-якому випадку консультація з фахівцем не буде зайвою. Тому отримати професійну консультацію можна в спеціалізованому інтернет-магазині STORGOM.UA. Спеціалісти підберуть вам саме той пристрій, який найбільше підходить до вашого авто.

Попередня стаття Що таке обертальний момент двигуна
Що таке обертальний момент двигуна
Електромобіль для новачка: вибираємо на AUTOMOTO.UA
Наступна стаття Електромобіль для новачка: вибираємо на AUTOMOTO.UA

Популярні новини