Екс-співробітники Ілона Маска розповіли про нюанси роботи в Tesla і SpaceX

25 лютого 2020

Компанія Tesla відома у всьому світі завдяки своїм інноваційним винаходам. Але, на жаль, саме подібні величезні корпорації відрізняються поганими умовами для працівників. Tesla не стала винятком - колишні співробітники американської компанії розповіли про негативні моменти роботи на підприємствах Маска. Проте, знаходиться чимало охочих попрацювати зі знаменитим Ілоном Маском.

Як проходить співбесіда?

Як відомо від колишніх кандидатів і співробітників Tesla і SpaceX, Ілон Маск особисто відібрав першу тисячу співробітників, в тому числі лаборантів і прибиральників. Зараз компанія досягла небачених висот, тому геніальний винахідник проводить співбесіду тільки інженерам.
Всі бажаючі отримати посаду повинні написати есе, чому хочуть працювати в SpaceX або Tesla. Крім цього, всі кандидати перед зустріччю з Ілоном Маском отримують короткі настанови. Всіх, кому належить пройти співбесіду у Маска, попереджають, що перший час він і зовсім може не звертати на вас увагу. Але заспокоюють - Ілон сам з вами заговорить. В середньому співбесіда триває від 30 секунд до 15 хвилин.

Отже, перейдемо безпосередньо до завдань. Маск задає інженерам різні головоломки й завдання. Але його не так цікавить пошук правильної відповіді, як метод вирішення проблеми.
Також Маск не особливо цікавиться освітою кандидата. У пріоритеті здатності і особисті якості людини.

Ілон Маск на презентації Tesla з пляшкою шампанського фото
Умови роботи

Співробітники SpaceX і Tesla відзначають, що особливістю співпраці з Ілоном Маском є ​​розписані по хвилинах плани. Однак це викликає інші проблеми. Працівники змушені створювати кілька планів: один робочий, а інший - щоб показати Маску. Так, менеджери SpaceX створюють фальшиві графіки і таблиці, яким просто неможливо слідувати, але які задовольнять Ілона Маска.

Американський підприємець вганяє співробітників в агресивний, практично нездійсненний графік, позбавляючи їх будь-якого права на помилку. При цьому він регулярно звужує рамки і терміни, адже вірить, що кожен може працювати краще і наполегливіше.

Дивіться також каталоги:

Стандартне прохання від Маска звучить як "Мені треба, щоб щось неможливе було зроблено до завтра! Впораєтеся? " - він прагне, щоб інженери компанії брали на себе відповідальність за названі ними плани і терміни.

Умови роботи на заводі Tesla фото

Робочий графік

Ілон Маск працює по 80-90 годин на тиждень і вимагає того ж від співробітників, партнерів і постачальників. Один із працівників SpaceX розповів, що його типовий робочий день триває не менше 12 годин. Причому вам доведеться наслідувати приклад генія і проводити всі вихідні в компанії колег.
Причому Маск навмисно поставив свій робочий стіл на очах у всіх працівників, щоб всі знали, де можуть його знайти.

Одного разу в мережі з'явилася фейковий новина про те, що коли один із співробітників Tesla пропустив нараду через народження дитини, Маск розчарувався і звинуватив його в неправильній розстановці пріоритетів. Сам же винахідник стверджує, що це вигадка.

Команда SpaceX фото

Усе неможливе - можливо

Ілон Маск щиро впевнений, що "неможливо" - це якщо явище не піддається законам фізики. Тобто ви повинні або вилізти зі шкіри геть і виконати поставлене завдання, або заглибитися в вивчення термодинаміки, щоб пояснити, чому це неможливо. Менеджери відзначають, що розповісти про проблему недостатньо. Доведеться також надати звіт про план подальших дій у найдрібніших подробицях.

Наприклад, одного разу сталася така ситуація: інженерам довелося просити у Маска додатковий час і гроші на будівництво ще однієї версії Tesla Model S. Очевидно, співробітники переживали про реакцію Ілона Маска і навіть перебували в передчутті звільнення. Однак їх врятувало те, що вони запропонували винахіднику готовий план дій, тому отримали інвестиції і додатковий час.

Ще один приклад: одного разу співробітник SpaceX Джеремі Холлман припустився помилки в проекті і змушений був обговорити всі нюанси особисто з Маском. Особливістю цього "допиту" було те, що Ілон ставив конкретні питання. Наприклад, "Скільки часу піде на усунення неполадок?". Джеремі не знав що відповісти. Маск прокоментував, що перед тим, як повідомити про проблему, треба спочатку зібрати всю можливу інформацію.

Директор по інноваційним проектам в SpaceX Стів Девідс згадує цікавий випадок. Компанії SpaceX був потрібен спеціальний пристрій для системи управління однієї із запчастин ракети Falcon 1. Постачальники, які були готові виготовити цю деталь на замовлення, запросили 120 тисяч доларів. Ілон Маск розсміявся, адже цей пристрій неймовірно простий у конструкції і виділив бюджет 5 тисяч доларів. Причому коли Девіс закінчив роботу і надав звіт Маску, він отримав досить просту відповідь: "Ок". І схожу історію може розповісти буквально кожен співробітник компанії! Його колеги відзначають, що Ілон вміє швидко приймати доленосні рішення.

А заради чого все це?

Незважаючи на всі ці особливості, Маск намагається зробити робоче місце максимально комфортним, щоб кожен співробітник міг насолоджуватися тим, що він робить. Все ж SpaceX прагне стати компанією, яка зробила внесок у життя за межами Землі.

Що думають співробітники

Більшість працівників SpaceX стверджують, що це не робота, а стиль життя. Цим можна пишатися, але стресових ситуацій не уникнути. Співробітники також відзначають, що компанія забезпечує їм прекрасне харчування і багато приголомшливих людей поруч.
Однак умови роботи далеко не ідеальні. Фахівці SpaceX і Tesla скаржаться на величезні навантаження і поганий менеджмент.

Більшість фахівців, які працювали з Маском, вважають його геніальним. Він дійсно добре розбирається в ракетній фізиці.

Технічний директор Tesla Джеффрі Штробель стверджує, що на Ілона Маска працювати вкрай важко. В основному всі проблеми пов'язані з його емоційністю. Він завжди хоче бути головним.
Можна зробити висновки, що співробітники поважають Ілона Маска за його професіоналізм і за те, що він зробив для компанії і суспільства в цілому.

Умови роботи в SpaceX і Tesla фото

Однак один із працівників SpaceX, ім'я якого не розголошується з етичних причин, сказав, що найсерйозніший недолік Ілона - це повна відсутність прихильності до людей. Це виражається в тому, що він без жалю звільняє багатьох співробітників, які роками працювали на нього. Люди для Маска виступають у ролі боєприпасів - як тільки вони виконали своє призначення, він може забути про них і викинути "на вулицю".

Один із співробітників, який пропрацював у компанії 5 років, Доллі Сингх, постійно згадує одну ситуацію - невдалий запуск Falcon 1. Цей день повинен був визначити долю компанії, але ракета зазнала аварії. В той день Ілон звернувся до компанії і сказав, що ніхто не обіцяв, що буде легко. Маск перерахував всі країни, які намагалися і не змогли пройти цей складний етап, який тим не менш вдався Falcon 1. Потім він оголосив, що на щастя передбачав подібний розвиток подій, тому домовився про нові інвестиції. Це повинно дозволити команді SpaceX підготувати ще 2 запуски. Маск попросив не падати духом і зосередитися на роботі.

Окрему повагу викликає те, що Маск ніколи не кине свою роботу. З боку здається, що він природжений лідер - команда відправиться за ним навіть у пекло.

Як ми можемо бачити, під керівництвом Ілона Маска люди не просто творять неможливе, а створюють історію. Однак умови співпраці вкрай складні і місцями нестерпні, але це варто того, щоб стати частиною нашого спільного майбутнього. Людині з боку це може здатися справжньою каторгою, але хіба це не плата за те, щоб увійти в історію?

Попередня стаття Інноваційна розробка: КамАЗ без кабіни
Інноваційна розробка: КамАЗ без кабіни
В Україні водія позбавили прав за несплату аліментів
Наступна стаття В Україні водія позбавили прав за несплату аліментів

Популярні новини