Як правильно експлуатувати шиповані шини

26 січня 2024

У зимову пору року дороги покриваються снігом, що залежався, і крижаною кіркою. Для зчеплення з таким покриттям автомобілю потрібні спеціальні покришки. Одним із найкращих заслужено вважаються шиповані моделі, в яких стійкість транспортного засобу на слизькій дорозі забезпечується за рахунок спеціальних додаткових елементів. З настанням зимового сезону машину встановлюють на домкрат для автосервісу та змінюють літні комплекти коліс на зимові з шипами. У статті ми розповімо про особливості таких покришок та дамо рекомендації щодо їх експлуатації.

Навіщо встановлюють шипи в шини

Шипи в зимових автомобільних покришках – це металеві чи полімерні елементи, надійно закріплені на гумі. Своїми гострими кромками вони чіпляються за обмерзлу дорогу або утрамбований шар снігу, покращуючи стійкість і керованість автомобіля. У той же час на пухнатому пухнастому снігу шиповані покришки не дають відчутної переваги в стійкості машини. Поряд із перевагами зимові скати з шипами мають ряд недоліків. До них відносяться:

  1. збільшений гальмівний шлях на сухому або мокрому асфальтовому покритті без снігу та льоду;
  2. підвищений рівень шуму під час руху.

Крім того, при експлуатації шипованої гуми необхідно дотримуватись кількох рекомендацій, інакше її характеристики погіршуватимуться.

Експлуатація шипованих шин

Як правильно експлуатувати зимові шини із шипами

Якщо ви зробили вибір на користь цих моделей, пам'ятайте про такі моменти:

  1. Встановлювати шиповані шини потрібно відразу на всі чотири колеса. Деякі водії у спробі заощадити купують лише пару коліс для встановлення на провідну вісь. Але таке рішення не гарантує стійкість та керованість автомобіля, особливо якщо шипована гума стоїть на задній осі задньопривідної машини
  2. Якщо скати направлені, необхідно правильно їх встановити. Для цього слід орієнтуватися на стрілку, яка вказує напрямок обертання колеса.
  3. Шипована гума обов'язково повинна пройти обкатку, в ході якої вона набуває характерних для неї експлуатаційних характеристик. При проходженні перших сотень кілометрів не слід різко гальмувати або стартувати з місця - необхідно дотримуватися швидкісного режиму до 90 км/год.
  4. Щоб покришки зношувалися рівномірно, а пляма контакту колеса з дорожнім покриттям не деформувалася, кожні 10 000 км рекомендується переставляти колеса з задньої осі на передню. Для шипованої гуми це правило теж актуальне, але з однією умовою: протягом усього терміну експлуатації шипований скат повинен обертатися в той самий бік.
  5. Важливою умовою для довгої служби шипованого зимового комплекту є правильний тиск у скатах. Їздити на спущених колесах небажано, тому що під час цього навантаження на шипи збільшується. Через це елементи можуть вилітати.

За дотримання цих рекомендацій комплект зимових шин з шипами прослужить не один сезон.

Попередня стаття На паузі: як правильно підготувати електромобіль до простою
На паузі: як правильно підготувати електромобіль до простою
Проблеми та їх вирішення при ремонті автомобілів Renault
Наступна стаття Проблеми та їх вирішення при ремонті автомобілів Renault

Популярні новини