Електромобіль та мийка: чи шкідлива вода для електромобіля?

3 серпня 2022

Нас завжди вчили, що вода та електрика – небезпечне поєднання. Тому цілком логічно, що власники електромобілів можуть побоюватися автомийок. А ще злив і глибоких калюж. Чи насправді вода здатна нашкодити електрокару?

Акумулятор, миття та дощ

Як правильно мити електромобіль

Власники електромобілів переживають  за стан батареї. Якщо врахувати, що заміна акумулятора обійдеться від 3 000$ до 15 000$, їх можна зрозуміти. 

Про захист батареї вже подбав виробник вашого електрокара та забезпечив його водонепроникність. Тому мити електромобіль на звичайних автомийках абсолютно безпечно. Так само, як і їздити під дощем. 

Будь-який електрокар здатний пережити невелику кількість води, з яким стикається в реальному житті. Тому його потрібно мити так, як і традиційний автомобіль. 

Єдиний нюанс у догляді за електрокаром: уникайте вологого прибирання під капотом. Якщо там зібралося дуже багато бруду, використовуйте повітродувку. Так ви запобігаєте потраплянню вологи в електричні компоненти. Особливо будьте обережні з електрокаром "у віці". У нього можуть бути зношені гумові ущільнювачі, які не можуть захистити від води належним чином.

Батарея та калюжі

Наскільки небезпечна вода для електромобіля

А як щодо калюж? В електромобілі батарея зазвичай знаходиться під підлогою, тобто, у нижній точці машини. Саме ця частина найчастіше контактує з калюжами. Але чи це небезпечно? Ні, всі високовольтні деталі транспорту загерметизовані. Тому проїзд навіть глибокими калюжами не страшний для електромобіля. 
І все ж таки не варто "міряти глибину" скрізь або паркувати транспорт у тому місці, де може збиратися вода. Варто відрізняти проїзд калюжею та затоплення/повінь (довге перебування у воді). 

Для електричного транспорту тривале занурення у воду рівня дверей може бути критичним. Також псує "зелений" транспорт солона вода. 

Важливо: перевірте наявність на днищі пластикового захисту, який захищає батарею від потрапляння бруду. Особливо якщо вибираєте електромобіль на автобазарі. 

Який висновок? Мити електромобіль можна як і звичайну машину. Безпечно також їздити під дощем та калюжами. А ось випробовувати міцність гідроізоляції електрокара зайвим контактом із водою не варто.

Якщо ви вибираєте електрокар, уникайте типових помилок покупця, а якщо вже володієте - подбайте про корисні аксесуари.

Попередня стаття Volkswagen Jetta шостого покоління: на що скаржаться власники
Volkswagen Jetta шостого покоління: на що скаржаться власники
На автопілоті: 3 автомобілі з функціями автономного водіння
Наступна стаття На автопілоті: 3 автомобілі з функціями автономного водіння

Популярні новини