Електромобілі та холод: про що мовчать виробники

25 грудня 2019

Чи так ідеальні електромобілі? Що може засмутити власників електрокарів в зимову пору року?

Якщо ви власник електромобіля, взимку вас чекають неприємні сюрпризи, про які ви не могли нічого знати, якщо купили машину влітку. Зі звичайними авто, у яких бензинові і дизельні мотори, простіше: необхідно всього лише замінити шини, рідину омивача скла і охолоджуючу рідину для двигуна. У електрокарах все складніше.

Виробники цього сегменту авторинку запевняють, що автомобілі на батареях набагато дешевші в обслуговуванні. Це правда лише частково. Так, в європейських країнах число станцій підзарядки безперервно зростає, бензин і дизель дорожче електрики. Ще один приємний нюанс: виробники самі встановлюють мережі підзарядки, де електромобілі можуть заряджатися безкоштовно постійно або протягом певного періоду часу. Але не дивлячись на всі ці переваги, ми зараз розповімо, про що не хочуть говорити виробники електрокарів.

За дослідженнями, які проводили творці цього сегменту авторинку, запас ходу електромобілів зменшується на 20-25 відсотків, а іноді різниця досягає і 50 (це якщо порівнювати можливості авто влітку і взимку, в залежності від різних факторів).

Цими факторами є кондиціонер, підігрів рульового колеса і сидінь. Активуючи ці функції, ви повинні бути готові до того, що заряд істотно зменшиться. Крім усього іншого, прогрів акумулятора і салону авто займе якийсь час. Навіть при використанні додатку на смартфоні для цих потреб, підготовку до поїздки потрібно здійснювати зазделегідь. Згадаймо про те, що запас ходу взимку скорочується вдвічі, тобто доведеться придумати новий маршрут звичайних поїздок, враховуючи ваші можливості і наявність доступних терміналів підзарядки.

електрокари зимоюБатарея найбільш продуктивна, коли на вулиці температура 15-27 С. Зміни в будь-яку сторону призводять до зменшення потужності. Американська автомобільна асоціація (ААА) на протязі декількох місяців проводила дослідження і в результаті прийшла до висновку, що в спеку втрачається 17 відсотків запасу ходу, а при холодній погоді - 50.

У електромобілів багато різних датчиків і комп'ютерів, але вони не можуть простежити реакцію батареї на холод. В результаті бортовий комп'ютер лише приблизно відображає дані про заряд. На його запас впливають багато чинників: температура акумулятора і в автосалоні, умови на дорозі, манера водіння, - і вони можуть зменшувати його навіть на 50 відсотків.

Це необхідно брати до уваги, якщо ви проживаєте в країні, де зарядні мережі тільки починають встановлювати. Цікава тенденція: незважаючи на несумісність електромобілів і холоду, найбільш популярні вони в Фінляндії, Швеції, Данії, Норвегії (одним словом, Північна Європа). Наприклад, в Норвегії в 2018 продаж електромобілів склав 31 відсоток від продажу нових авто. У світі це найвищий показник. До 2025 там хочуть перестати користуватися машинами на бензині. Чому в Норвегії все так райдужно? Держава забезпечила населення щедрими пільгами, а жителі дуже прагнуть до збереження екології.

 

Попередня стаття Чи треба мити двигун автомобіля?
Чи треба мити двигун автомобіля?
Як уникнути штрафів за порушення швидкості
Наступна стаття Як уникнути штрафів за порушення швидкості

Популярні новини