Є фаркоп? Ви повинні знати про ці правила

25 січня 2022

Якщо у вашому автомобілі є фаркоп, рано чи пізно ви подумаєте про причіп. Це такий неписаний автомобільний закон. Дійсно, з причепом зручніше жити: диван на дачу відвезти, матеріали для ремонту доставити і ще 100500 важливих справ вирішити. Ось 5 порад для водіїв з категорією B, які їздять із причепом. 

Стежте за вагою

купити автомобільний причіп на авторинку

Відповідно до ПДР України водіям із категорією B можна буксирувати причіп вагою до 750 кг. При цьому загальна маса автопоїзда має бути меншою за 3 500 кг. Дотримання вимог закону вбереже від штрафу. 

Не перевантажуйте причіп не тільки через можливі проблеми у разі перевірки поліцією. Справа у керованості транспортним засобом. Максимальна буксирувальна здатність конкретного авто вказана у посібнику з експлуатації. Не полінуйтеся ознайомитися з цифрами та дотримуйтесь вимог, які рекомендує виробник.

Розподіляйте вантаж

поради щодо експлуатації легкового авто з причіпом

Мало слідкувати за загальною масою авто та причепа. Навіть якщо ви тягнете на фаркопі дозволені виробником 400 кг, потрібно правильно розподілити вантаж. Найважча поклажа має бути розміщена якомога ближче до осі. 

Перевантаження корми причепа піднімає задню частину автомобіля. Відповідно, машина гірше гальмує задніми колесами. Зміщення всієї ваги до передньої частини причепа піднімає перед тягача. В результаті транспортний засіб "не слухається" керма, а якщо ведучі передні колеса, ще й буксує. 

Пам'ятайте про фіксацію вантажу. Незакріплений багаж "їздитеме" по всьому причепу і порушуватиме керованість. 

Перевіряйте кріплення та загальний стан причепа

рекомендації для власників авто з причіпом

Надійний тягово-зчіпний пристрій допоможе уникнути трагедії – від'єднання причепа на ходу. Завжди перевіряйте замок перед виїздом. 

Якщо використовуєте причіп сезонно або двічі-тричі на рік, обов'язково щоразу тестуйте роботу світлотехніки та тиск у шинах. 

Дотримуйтесь швидкості

дозволена швидкість для буксирування причепа

Швидкість руху автомобіля з причепом не повинна перевищувати 80 км/год. Що повільніше ви їдете, то більше шансів безпечно виїхати з нештатної ситуації. Причіп знижує ефективність гальм, погіршує динаміку руху, вимагає більше простору для маневрів.

Тренуйтеся

як їздити з причепом

Для більшої впевненості за кермом автомобіля з причепом тренуйтеся на порожніх майданчиках. Одна з головних проблем керування автопоїздом – рух заднім ходом. Щоб задати правильний напрямок причепа, повертайте кермо в протилежний бік. Усі рухи мають бути плавними. При різкому повороті керма причіп не поїде назад, а “складеться” і пошкодить автомобіль-тягач. 

Основні особливості поведінки машини з причепом, про які треба пам'ятати новачку і не тільки:

  • автомобіль розгойдується на нерівних поверхнях, а причіп "кидає" з боку в бік. Тому, уникайте поїздок польовими дорогами, особливо з коліями - автопоїзд може застрягти або перевернутися;
  • часу та простору для маневру з причепом потрібно втричі більше, ніж без причепа;
  • відстань від борту до бордюру чи перешкоди при повороті/об'їзді має бути мінімум 1,5 метра, тоді причіп не заїде на тротуар/перешкоду;
  • потік повітря від фури або автобуса, що обганяє авто з причепом, спочатку здуває причіп, а потім притягує. Враховуйте це під час руху трасою. 

Дотримуйтесь правил, будьте уважні, тренуйтеся, і їхати з причепом щоразу буде простіше!

Попередня стаття Audi у 2022 році: що чекати фанатам бренду
Audi у 2022 році: що чекати фанатам бренду
Коли машина після декількох власників – вдала покупка?
Наступна стаття Коли машина після декількох власників – вдала покупка?

Популярні новини