Річний податок в 25 тисяч гривень на авто - як уникнути оплати?

6 лютого 2015

В Україні з 1 січня діє податок на авто не старше 2011 року, у яких обсяг двигуна понад три літри. За даними сайту AutoMoto.ua, українці почали позбавлятися від таких автомобілів - за січень місяць на сайті було виставлено на продаж майже в два рази більше автомобілів, ніж у грудні минулого року. Поки закон набирає обертів, юристи та автоексперти розповіли для AutoMoto.ua про деякі способи, як уникнути оплати податку в 25 тисяч гривень на рік.

Audi, BMW, Volkswagen, Honda, Toyota, Mitsubishi, Nissan, Dodge, Mercedes-Benz, Volvo - це далеко не повний список марок автомобілів, на яких їздять українці. Деякі лінійки авто йдуть з трилітровим двигуном і більше. Тепер держава хоче зібрати грошей з тих, хто любить потужність. І гроші не малі - якщо у вас автомобіль 2014 року, то вам потрібно буде протягом наступних чотирьох років заплатити 100 тисяч гривень до держскарбниці. Не мало, правда?


- Це дуже не справедливий і не продуманий закон. Припустимо, який-небудь середньостатистичний українець, який день і ніч гарував на роботі, купив собі в 2012 році на сайті AutoMoto.ua автомобіль Honda Pilot з 3,5 літровим бензиновим двигуном за 30 тисяч доларів. А його сусід купив Porshe Panamera c трилітровим дизельним двигуном за 120 тисяч доларів. Так от, якраз водій Хонди і буде платити щороку по 25 тисяч гривень збору протягом чотирьох років, а ось водій Порше не потрапить під цей податок. Чому? Та тому що у нього двигун не рівно 3 літри, а 2979 см3. І те, що остання машина в кілька разів дорожче - чиновників не цікавить, - говорить юрист Олег Шевчук. - Звичайно, можна спробувати ухилитися від цього закону, і є яким шляхом, але я б не радив. Це загрожує судовими розглядами. Краще продати автомобіль з об'ємним движком і купити собі інший, щоб не отримати ще штраф за несплату. Адже за прострочення сплати цього податку держава встановила пеню - 120% облікової ставки Нацбанку.


А от отримувати «платіжки» власники автомобілів почнуть вже з 1 липня 2015 року за місцем реєстрації, і повинні будуть внести повну суму за рік - 25 тисяч гривень протягом 60 днів.


Ми зіставили дані взяті з сайту AutoMoto.ua по автомобілям з трьох літровими двигунам не старші 2011 року. Видно, що українці злякалися нового закону - за грудень минулого року на продаж було виставлено 3 684 автомобіля, а продано 2 122 авто. А ось вже за підсумками січня 2015 року, після прийняття закону, українці виставили на продаж 5 962 автомобіля з яких було продано 2 600 одиниць. Ринок авто збільшився майже в два рази!

Статистика продажу авто з двигуном від 3 л за грудень 2014 і січень 2015

Втім, вихід не платити податок і їздити на шикарному автомобілі є - можна купити авто з двигуном 2979 см3. Сюди відносяться: BMW X5 xDrive35i, BMW 740i і навіть BMW 6 серії Gran Coupe. Також витягають щасливий квиток деякі моделі Mercedes-Benz, лінійок CLS, GLK, Е-класу і навіть GL і S-класу. Та що говорити, ви можете купити Range Rover Sport, Audi Q7, деякі моделі Infiniti, Cadillac, Lexus і Porshe і не платити ні гроша податку. Тільки от такі автомобілі далеко не всім по зубах, бо ціни тут починаються від 50 тисяч доларів.


Але якщо у вас в кишені все-таки вже лежать ключі від автомобіля з двигуном більше трьох літрів - є два виходи. Про них сайту АвтоМото екслюзивно розповів Генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко.


- Ті власники, в автомобілях яких встановлені двигуни більше трьох літрів, можуть вирішити проблему з податками двома способами. Перший - в інтернеті є сила-силенна повідомлень з пропозицією замінити двигун на менший об'єм. Після того як ви звернетеся, вам пояснять, що це фіктивно. У ваш техпаспорт просто впишуть потрібний обсяг і все. Коштує така послуга зараз 200-300 доларів. Звичайно, можна і реально замінити двигун, - говорить Олег Назаренко. - Другий спосіб - це встановити газову установку (ГБО) на автомобіль і змінити вид палива в техпаспорті, з бензину або дизеля на газ. Але якщо піти цим способом, то можуть бути судові преценденти. А взагалі я з самого початку назвав цей закон дурістю. Ось навіть взяти власників автомобілів, які виїхали з Донецької та Луганської областей і живуть зараз у Києві. Куди податківці будуть відсилати їм квитанції, за місцем проживання? Я сподіваюся, що нам вдасться довести неспроможність цього закону і домогтися його скасування.

Попередня стаття В Европе состоялась премьера Мицубиси Атраж
В Европе состоялась премьера Мицубиси Атраж
Новий Шевроле Спарк показав свою зовнішність
Наступна стаття Новий Шевроле Спарк показав свою зовнішність

Популярні новини