Як спілкуватися з даішниками

15 червня 2015

Почнемо з того, що співробітники ДАІ зовсім не страшні, особливо зараз, в період реформування, тому головне правило спілкування з даішниками: не боятися. Або хоча б не показувати виду, що хвилюєтеся. А тепер давайте розглянемо стандартну ситуацію: Ви їдете по своїх справах, вас зупиняє даішник. Що треба і що не треба робити?

 

1 Не треба виходити з машини. Якщо даішник виявився не дурнем - може послатися на закон України "Про міліцію", згідно з яким водій зобов'язаний виконувати законні вимоги співробітника ДАІ. Не треба нервувати, спокійно відповідайте гайцу, щоб звернув увагу на слово "законні" в цій статті. Ви маєте повне право розмовляти через опущене скло не виходячи з машини.

 

2. Зовсім не зайвим буде перевірити документи інспектора. Адже мало хто може стояти на дорозі у формі і з жезлом. ПІБ та номер посвідчення можна переписати. У разі чого точно будете знати на кого скаржитися, та й для профілактики хамства така дія цілком годиться. Так, і не забудьте звірити особу на фото в документі з "оригіналом".

 

3. Вимагайте вказати причину, з якої причини вас зупинили. Останнім часом у даішників є декілька "улюблених" причин зупинки:

- "Ви не пристебнуті". Ну що поробиш? Це порушення. Тому краще пристібатися завжди, чи не час від часу, не коли побачив даішника, а просто ЗАВЖДИ. Зрештою, це ваша безпека і звичка пристібати ремінь може вам, коли-небудь врятувати життя.

 

- Операція "Зброя-Вибухівка" і т.д. Дуже часто ці операції вигадуються інспекторами "на ходу". Тому не полінуйтеся, зателефонуйте на гарячу лінію ДАІ (якщо не знаєте телефон, запитаєте даішника, він повинен бути в курсі), розкажіть, де саме стоїть патруль, про яку операцію він говорить, скажіть, що у вас виникають підозри на рахунок цієї операції. Інспектори не рідко відразу ж поспішно бажають вас щасливої ​​дороги і прощаються.

 

- "Дихніть". Інспектору здалося підозрілим рух вашого автомобіля і у нього є підозра, що ви нетверезі за кермом. Поясніть, що не будете дихати ні в яку трубочку, а якщо це необхідно - без проблем пройдете експертизу, але не на дорозі, а в наркології, і поїдете туди не на своєму авто, а на даішної «конячці» та за їх рахунок. Не забудьте натякнути, що ваше втрачений час дорогоцінне і ви це обов'язково вкажете в скарзі в прокуратуру. Звичайно, всі ці дії можна робити, якщо ви «чисті» і справді "не вживали".

 

- "Відкрийте багажник". Не забувайте, що це може бути проханням, але ніяк не вимогою. Законного права примушувати вас зробити це, у автоінспекторів немає. Адже за законом вони не мають права просто так проводити обшук. А якщо вони навіть просто самостійно відкривають двері вашої машини - це вже обшук. Гайци не мають права цього робити, а тим більше нема чого їм лізти в салон автомобіля, багажник або бардачок. Іноді автоінспектори дійсно проводять якісь операції спільно з іншими силовими структурами. У такому випадку вимагайте складання протоколу про адміністративне затримання, нехай шукають двох понятих, і тільки потім можете відкрити багажник. Для чого потрібні ці «заморочки»? Для того, щоб у вашому багажнику не "знайшлися» пакети з незрозуміло чим і інші "цікаві" предмети.

 

4. Якщо ви все таки «залетіли» і порушили Правила - не варто відразу діставати гаманець і «підгодовувати» даішника, нема за що йому давати грошей, та й не законно це. Складаємо протокол, перевіряємо чи все графи інспектор заповнив, чи все правильно вказав. У протоколі потрібно розписатися в трьох місцях: під порушенням, під коментарем і під тим, що зі ст.63 Конституції і ст. 268 КпАП нас інспектор ознайомив. Не довіряйте того, що вам читає даішник. Уважно самі перечитайте, що підписуєте. У коментарях в будь-якому випадку, навіть якщо знаєте що і як порушили, краще написати "З протоколом не згоден, нічого не порушував, аргументи приведу в суді". Це вам потім стане в нагоді. До речі, за кожен подібний коментар, даішники «отримують по шапці». Вони це прекрасно знають і щоб уникнути пояснювальних просто не довозять такі протоколи.

 

5. Іноді даішники бояться щоб ви не написали «відсебеньки» і не дають вам в руки протокол. Це не законно, ви маєте повне право прочитати протокол і написати коментарі. Якщо що - дзвоніть на гарячу лінію і скаржтеся.

 

6. Ніколи не забувайте винні ви чи ні - вирішує не інспектор, а суд. Тому не соромимося сперечатися з хлопцями із смугастим жезлом.

Попередня стаття Про швидкість руху в містах - 50 км / год.
Про швидкість руху в містах - 50 км / год.
Нова генерація флагманского БМВ 7-серії
Наступна стаття Нова генерація флагманского БМВ 7-серії

Популярні новини