Як визначити поганий бензин своїми руками?

21 лютого 2015

Все частіше з'являються новини про те, що на заправках в автомобілі вливають погане паливо, яке попередньо було розведено або містить воду і бруд. В результаті - ремонт двигуна або паливної системи. Але як визначити якість бензину підручними способами, і що робити, якщо неякісний бензин все-таки потрапив вам в бак?

До кінця лютого бензин марки А-95 на українських заправках буде коштувати не менше ніж 24 гривні за літр. Про це говорить експерт і директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн. Тільки ось цей самий бензин, часто названий «європейським», може виготовлятися в кустарних умовах із застосуванням різних присадок - тобто, коли з А-92 шляхом хімічних дій можна зробити А-95. Ось саме тоді водії стикаються з проблемами - двигун починає чхати, забруднюються фільтри, свічки мають нагар, порушується робота інжектора і паливного насоса.


За унікальним даними сайту Автомото, на якому зібрані всі оголошення з продажу автомобілів в Україні, наші співгромадяни тільки за січень місяць прикупили собі 76 тисяч 838 авто з бензиновими двигунами. І щоб ви не зіткнулися з проблемою поганого бензину, розглянемо способи, як можна визначити погане паливо підручними способами.

 

1. Вмочіть шматок паперу в бензин. Після цього можете подути на листок і почекати, поки бензин випарується. Папір не поміняла колір? Якість бензину хороша! Якщо все-таки папір став жовтим і залишилися жирні плями - в цьому бензині є хімічні домішки або присадки для збільшення октанового числа палива. Краще заправляйтеся на іншій заправці.

 

Крапніть трохи бензину на папір, щоб перевірити його якість

 


2. На запах. Так, саме на запах можна визначити якість бензину. Якщо ви понюхаєте допустимо каністру в якій міститься бензин, і запах буде явно містити натяки на сірку - не купуйте більше цей бензин. Таке паливо часто містить різні компоненти, які не потрібні вашому двигуну.

 

Понюхайте бензин, щоб визначити його якість


3. Капніть бензин на шкіру. Зачекайте, поки бензин висохне. Якщо після висихання на руці залишився жирний слід - в бензині багато домішок і смол, які безумовно завдадуть вашому двигуну великої шкоди. Але якщо місце, куди ви капнули бензин залишилось сухим і майже непомітним - якість бензину хороша.

 

Капніть трохи бензину на шкіру і зачекайте доки він висохне

 

4. Марганцівка покаже воду в бензині. Ще з 90-х років українці навчилися визначати вміст води в бензині підручним способом. Загалом, цим хімічним експериментом наші співгромадяни користуються досі. Все дуже просто - налийте в пів-літрову баночку бензин. Додайте туди маленьку щіпку марганцівки. Порожевіло? Тоді бензин містить воду. А це загрожує тим, що ваш автомобіль в холодну пору року може просто не завестися або двигун буде нерівно працювати.

 

Перевірка якості бензину марганцівкою


5. Підпалюємо бензин. Для цього експерименту вам знадобиться всього лише чайна ложка бензину. Налийте бензин на скляну поверхню і підпаліть. Якщо бензин згорів а на його місці залишилися кола з білою окантовкою - бензин хороший. Але якщо після згоряння залишилися жовті або коричневі плями - задумайтеся або потрібен вам ремонт двигуна і паливної системи.

 

Перевірка якості бензину через підпалювання


6. Купіть собі індикатор якості бензину. Щоб водії прямо на АЗС могли визначити що саме заливають у бак на заправці - вчені придумали кілька апаратів, які з легкістю визначать якість бензину і містить він домішки. Наприклад, Октанометр ОКТІС-2, SX і Верітас-південь коштують приблизно 1500-2500 гривень. Опустіть фільтр в бензин - і через 10 секунд ви будете знати октанове число бензину, який ви купуєте. Такі Октанометр підійдуть як для бензину, так і для дизельного палива, покажуть наявність домішок і води в нафтопродукті

 

ОКТІС-2


Але якщо ви все-таки провели експеримент і виявили ознаки «лівого» бензину - поміняйте АЗС. Якщо машина після заправки почала чхати і знизилися обороти - у вашому баку вже поганий бензин. Що робити в цьому випадку?


- На наших українських заправках часто змішують бензин з водою - так власники женуться за прибутком. Буває, що на 100 літрів А-92 вливають літр хімічної присадки, яка змінює октанове число бензину на А-95. Але двигун не обдурити - можлива втрата потужності і зниження оборотів, - говорить заступник директора компанії «Драйв» Олексій Мельник. - Але якщо вже після заправки помітно, що почалися проблеми з автомобілем, а реакція від натискання на педаль газу затупилась - першим ділом відразу треба зупинитися і заглушити двигун. Потім  подивитися на фільтр-сітку - він може містити бруд. Тоді фільтр потрібно буде замінити. Потім я б радив повністю злити бензин з бака. Та й не їхати своїм ходом аби не посилити поломку, а попросити когось відбуксирувати ваш автомобіль до найближчого СТО. Там механік промиє бак і почистить форсунки, проведе діагностику паливної системи. Також можна стягнути з АЗС компенсацію - тоді водієві відразу потрібно викликати експерта з ліцензованою лабораторії. Він візьме на експертизу заміри з колонки і з бака. Якщо підтвердиться що бензин поганий - ремонт сплатить АЗС.

Попередня стаття У 2015 році українським автомобілістам доведеться платити чотири додаткових податку
У 2015 році українським автомобілістам доведеться платити чотири додаткових податку
Дебют нової Шкода Суперб
Наступна стаття Дебют нової Шкода Суперб

Популярні новини