Кондиціонер, пічка та радіо: скільки насправді вони "крадуть" запасу ходу електромобіля

23 серпня 2022

Електромобіль має безліч переваг: від дешевизни володіння до відсутності шкідливих викидів. Водночас електрокари мають кілька недоліків. Один із головних мінусів - вплив роботи кондиціонера, радіо та інших функцій на запас ходу. Але чи справді обігрів салону та прослуховування музики здатні "вкрасти" критичну кількість кілометрів з діапазону?

Як робота пічки та гучність музики впливають на запас ходу електрокара

Охолодження салону і запас ходу

Існує думка, що використання кондиціонера в електромобілі скорочує запас ходу вдвічі. Однак це твердження не підтверджується доказами чи дослідженнями. І все ж існують деякі цифри, що демонструють, скільки запасу ходу втрачається в процесі охолодження салону. 

Експеримент у США в 2019 році показав, що коли “за бортом” +35 ℃, робота кондиціонера здатна “вкрасти” до 17% запасу ходу. 

Тесла заявляє, що за такої такої температури на вулиці Model S із увімкненим кондиціонером втратить близько 1% свого запасу ходу. Американський виробник стверджує, що показник базується на реальних даних власників Tesla по всьому світу. 

Фактичне число, ймовірно, буде середнім. Заради справедливості варто відзначити, що і у автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння виникає проблема підвищеної витрати палива та зниження потужності з увімкненим кондиціонером.

Як взимку зменшується запас ходу електромобіля

Обігрів салону та запас ходу 

Нагрівання салону помітніше впливає на запас ходу, ніж охолодження. Є багато причин, через які електромобіль втрачає частину діапазону в холодному кліматі. Частково це пов'язано з тим, що батареї менш ефективні в холодну погоду. Ще одна причина полягає в тому, що нагрівач розряджає батарею.

Тести показують різні цифри. Одні дослідники стверджують, що використання обігрівача за температури нижче -6 ℃ забирає близько 41% запасу ходу.

Експерименти у суворому кліматі Норвегії що електромобілі втрачають близько 20% діапазону взимку.
Результати тестів у 2021 році продемонстрували, що відсоток втрати запасу ходу залежить від віку та стану батареї конкретного електромобіля. Діапазон нових моделей знизиться менше, ніж на 10%, хоча є винятки.
 

 Марка, модель, комплектація/ємність батареї   Втрата запасу ходу при температурі від -1 до -6℃ 
 Nissan Leaf SV Plus, 62 кВт/год   9% 
 Hyundai Kona Electric  7% 
 Tesla Model 3 Long Range  5% 
 Tesla Model X 75D   7% 
 Audi e-tron Premium Plus   7% 
 BMW i3, 42 кВт/год   26% 
 Jaguar I-PACE  5% 

 

Радіо та запас ходу

Покупці та власники електромобілів знають, що навіть прослуховування звичайного радіо може знизити запас ходу. Але як це виглядає у цифрах? 

Автомобільне радіо в середньому споживає близько 0,02 кВт/год, що становить 0,48 кВт/год на добу. Рівень гучності також впливає споживання енергії. Залежно від стереосистеми пікове використання може досягати 2 кВт. Загалом робота радіо вимагає від 0,1 кВт/год або 2,4 кВт/год на день. 

Незалежно від того, який у вас електромобіль, використання радіо помітно не виснажить батарею. Наприклад, увімкнене весь день на максимум гучності радіо в Тесла Model 3 "вкраде" близько 16 км запасу ходу. Насправді більшість людей будуть використовувати радіо лише протягом кількох годин, тому втрата дальності невелика, незважаючи ні на що.

Що зменшує запас ходу електромобіля

Інші функції та запас ходу

Звичні функції в електромобілі також розряджають батарею. Але, як і у випадку з радіо, це зазвичай незначні показники. Світло, наприклад, споживає лише близько 0,049 кВт/год електроенергії. Функції гальмування, яким також потрібна енергія, споживають близько 0,1 кВт/год. Це більше, ніж потрібно для роботи фар та радіо, але все одно небагато.

Робота будь-якої системи в електромобілі впливає на реальний запас ходу. Це відбивається на частоті та вартості зарядок. Виробники ж, у свою чергу, постійно покращують технології та підвищують ефективність EV, тому що все більше людей вибирають електромобілі.

Попередня стаття Восьмимісні позашляховики: шукаємо на Automoto.ua
Восьмимісні позашляховики: шукаємо на Automoto.ua
5 найпродуктивніших електромобілів 2022 року
Наступна стаття 5 найпродуктивніших електромобілів 2022 року

Популярні новини