Кондиціонер та клімат-контроль: у чому різниця

2 листопада 2022

Продавці авто іноді лукавлять в оголошеннях та називають кондиціонер клімат-контролем. Щоб продати машину дорожче. Але в чому полягає практична різниця між клімат-контролем та кондиціонером, якщо обидві опції забезпечують комфортну температуру в салоні?

Вибрати машину з кондиціонером

Як працює кондиціонер?

Кондиціонер зазвичай позначається на центральній консолі як A/C, AC або air-con. Він використовує вентилятор для всмоктування теплого повітря із салону автомобіля. Потім усередину машини подається охолоджений потік.
Кондиціонер дозволяє встановити температуру, до якої бажаєте охолодити автомобіль, і вибрати швидкість вентилятора, на якій хочете подавати в салон холодне повітря. Коли буде досягнуто потрібної температури, система автоматично припинить охолодження.

В автомобілі з кондиціонером потрібно вручну встановити, куди дме повітря: або на лобове скло, або вниз на ноги, або на обличчя.

Кондиціонер не лише охолоджує салон. Він здатний нагрівати повітря. Коли система зрозуміє, що ви встановили режим нагрівання, функція охолодження відключиться. Потім автомобільний обігрівач (який отримує тепло від двигуна) нагріватиме салон. Знову ж таки, швидкість вентилятора задається вами вручну.

Як працює система клімат-контрою в авто

Як працює клімат-контроль?

Клімат-контроль поєднує кондиціонер, вентилятор салону та тепло, що виділяється двигуном, як інструмент для регулювання температури в салоні. Система працює за принципом "встановив та забув". Достатньо вибрати бажану температуру в салоні за допомогою фізичного управління або інформаційно-розважальної системи, та натиснути "Авто".

На відміну від кондиціонера, водію чи пасажирам не потрібно постійно вручну регулювати температуру та потік повітря. Щоб система постійно контролювала температуру всередині автомобіля, використовується ряд датчиків, які вимірюють, наскільки гаряче чи холодне повітря. Потім інформація від датчиків використовується для визначення того, скільки теплого чи холодного повітря необхідно накачати в автомобіль для підтримки бажаної користувачами температури. Система самостійно регулює швидкість обертання вентилятора та параметри рециркуляції, а також контролює, подається свіже чи рециркуляційне повітря в автомобіль.

Знайти авто з двозонним клімат-контролем

Найсучасніші авто пропонують дво-або багатозонний клімат-контроль. Така опція дозволяє одночасно контролювати температуру кількох окремих зонах салону. Водій, наприклад, може встановити собі комфортні 18°C, а дітям на задньому сидінні - 20°C. Це вирішує проблему дискусії з приводу температури в салоні у тривалих поїздках . Адже завжди є ті, кому спекотно, і ті, хто мерзне.

Кондиціонер чи клімат-контроль?

Обидві опції справляються із завданням як нагріву, так і охолодження повітря в салоні. Але є низка нюансів. 

Кондиціонер - простіша система, ніж клімат-контроль, тому:

  • легша в обслуговуванні
  • коштує дешевше. 

Недоліком є ​​те, що система кондиціонування не здатна постійно контролювати і підтримувати температуру повітря без втручання користувача. 

Клімат-контроль набагато зручніший у використанні:

  • практично не вимагає втручання в процесі роботи,
  • підвищує безпеку поїздки, тому що водію не потрібно відволікатися на регулярне коригування температури в процесі водіння.

Але з огляду на усі ці переваги опція клімат-контролю коштує дорожче. І вимагає більше уваги, якщо ви вибираєте старе авто з “кліматом”. 

У результаті рішення приймає ваш бюджет на купівлю машини. Підібрати авто у потрібній комплектації допоможе розширений пошук на Automoto.ua.

Попередня стаття Чому машина не заводиться після заміни акумулятора?
Чому машина не заводиться після заміни акумулятора?
Toyota Highlander 2008-2013: дрібні проблеми великого позашляховика
Наступна стаття Toyota Highlander 2008-2013: дрібні проблеми великого позашляховика

Популярні новини