Кондиціонер в авто та вдома: чому не варто ставитись до них однаково

1 травня 2023

Як працює автомобільний кондиціонер

Люди з нетерпінням чекають літа, проте спека в домі чи в авто не викликає особливого захоплення. Тому з приходом тепла починається метушня з кондиціонерами: і побутовими, і автомобільними. Ці пристрої виконують однакову функцію - створюють комфортну температуру. Однак кондиціонери для авто та дому мають як спільні особливості, так і суттєві відмінності в обслуговуванні.

Що спільного між автомобільним та домашнім кондиціонерами?

Як уже згадувалося, кондиціонер - це пристрій, який забезпечує прохолодне повітря навколо вас. Кондиціонери Cooper&Hunter в Україні та інші побутові аналоги в цілому працюють за однаковим принципом з автомобільними охолоджуючими системами. Вони витісняють гаряче повітря зсередини будинку чи салону машини. Обидві системи складаються з:

  • компресора, який стискає і нагріває холодоагент;
  • конденсатора, в якому охолоджується пара, а тепло розсіюється та виходить назовні;
  • випарника, який поглинає тепло з повітря в кімнаті чи салоні авто. 

Подібність в конструкції кондиціонерів означає, що і власника дому, і водія авто мають насторожити наступні проблеми:

  • занадто шумна робота системи кондиціонування або ж дивні звуки (цокання, хрускіт, свист),
  • будь-які запахи з вентиляційних отворів,
  • відсутність холодного потоку навіть на максимальній потужності роботи кондиціонера;
  • постійне коливання температури,
  • самовільне вимкнення кондиціонера.

Усе це свідчить про поломку в системі кондиціонування та необхідність звернутись до майстра.

Чи відрізняється автомобільний кондиціонер від домашнього

Що відрізняє автомобільні та домашні кондиціонери?

Попри схожість конструкції та подібні проблеми автомобільного та побутового кондиціонера, між ними є суттєві відмінності. Саме вони впливають на особливості обслуговування систем:

  1. Метод охолодження: домашні кондиціонери зазвичай використовують цикл стиснення пари для охолодження повітря, тоді як автомобільні кондиціонери часто використовують цикл поглинання. Це пояснюється тим, що стиснення пари є ефективнішим для охолодження великих приміщень, тоді як абсорбція більше підходить для менших приміщень.
  2. Агресивний вплив навколишнього середовища. Автомобільний кондиціонер більше контактує з пилом, брудом, вихлопними газами та іншими забруднювачами. До того ж, машина їздить дорогами різної якості або ж простоює під палючим сонцем чи на морозі. Все це негативно впливає на роботу системи охолодження повітря. Домашній кондиціонер знаходиться в приміщенні в статичному положенні та більш захищений від зовнішніх впливів. 
  3. Частота обслуговування. Автомобільні кондиціонери зазвичай потребують частішого обслуговування, так як вони піддаються інтенсивному використанню та впливу зовнішніх факторів. Для ефективного охолодження салону потрібно слідкувати за фільтрами, фреоном та станом усіх складових системи. Домашні кондиціонери вимагають не частого відвідування сервісу. 

Системи охолодження і дому, і авто варто перевіряти 1 раз на рік, а за умови інтенсивного використання - кожні 6 місяців.

Попередня стаття Легковики з найвищим кліренсом: шукаємо на Automoto.ua
Легковики з найвищим кліренсом: шукаємо на Automoto.ua
Які автомобілі вміють “підрулювати” задніми колесами?
Наступна стаття Які автомобілі вміють “підрулювати” задніми колесами?

Популярні новини