Чи можна змішувати антифризи різних кольорів?

9 січня 2020

Після заміни рідин у машині в резервуарах часто збираються залишки. Навіть досвідчені автомобілісти не можуть однозначно сказати, чи можна змішувати технічні засоби, які відрізняються за якістю і виробниками.
Давайте з'ясуємо, що буде, якщо поєднати антифризи різних кольорів, класів або виробників.

Склад

Всі антифризи мають схожу основу - і червоні, і зелені, і сині. Їх склад на 80% складається з етиленгліколю і дистильованої води. Решта 20% - це різноманітні присадки. Саме в цьому полягає основна відмінність цих рідин. До того ж варто відзначити, що додаткові компоненти в складі необхідні, щоб прибрати негативний ефект від етиленгліколю і води - поєднання цих двох елементів здатне зруйнувати навіть метал.

Всі присадки можна умовно поділити на 3 типи:

  • Захисні. Утворюють плівку на поверхні труб і патрубків, таким чином перешкоджаючи їх руйнуванню (в основному застосовуються в рідинах стандарту G11);
  • Антикорозійні. Починають діяти тільки коли утворюється іржа (стандарти G12 і G12 +);
  • Гібридні. Змішуються в потрібній пропорції і в результаті поєднують відразу два ефекти - захисний і антикорозійний (антифриз G13).

Колір

Колір охолоджуючої рідини, як правило, є не більше, ніж додатковою складовою - жорсткої стандартизації в цьому питанні немає. Однак деякі виробники намагаються розрізняти продукт за кольором. Наприклад, найчастіше G11 має зелений колір, G12 - червоний або помаранчевий, а G13 - фіолетовий.

Але не варто забувати, що колір все одно залишається на розгляд виробника, тому не варто дивуватися інший палітрі охолоджуючих рідин.

Що ж буде, якщо змішати однакові кольори від різних виробників? Якщо антифриз відповідає стандарту, то нічого страшного точно не станеться! Тому не бійтеся використовувати дешевший аналог фірмового антифризу, якщо ви точно впевнені в його якості і продукт відповідає за кольором.

Інше питання: що буде, якщо змішати різні кольори? Якщо характеристики антифризів однакові - їх можна сміливо поєднувати. Колір - це не більше, ніж барвник.

Чи можна змішувати антифризи різних стандартів? До цього питання варто поставитися відповідально. Присадки в класі G11 і G12 відрізняються, і навряд чи вам вдасться підібрати необхідну пропорцію для створення антифризу G13. Тобто, в кінцевому продукті будуть як захисні, так і антикорозійні елементи. Їх додавання не розраховане для застосування в автомобілі і може погіршити охолодження. Правда, якщо змішати незначну кількість антифризів різного класу, такий негативний ефект швидше за все не виникне.

Чи можна змішувати антифриз G13 з іншими класами рідин? У складі класу G13 основна частина припадає на пропіленгліколь і дистильовану воду. У випадку з іншими стандартами ця частка припадає на етиленгліколь і воду. Тобто, до складу цих двох антифризів входять два абсолютно різні одноатомні спирти, не кажучи вже про присадки.

Що ж виходить при змішуванні різних стандартів?

  • Ніхто не знає, на яку реакцію очікувати при поєднанні етиленгліколю та пропіленгліколю;
  • Також невідомо, як поведуть себе присадки в реакції з іншим спиртом.

Ми не радимо експериментувати і поєднувати антифризи різного класу.

Подивіться це інформативне відео - хлопці розкажуть детальніше про змішування антифризів:

Попередня стаття Сенсація від Sony: електрокар Vision-S
Сенсація від Sony: електрокар Vision-S
Гарантія на автомобіль: все, що потрібно знати
Наступна стаття Гарантія на автомобіль: все, що потрібно знати

Популярні новини