Гарантія на автомобіль: все, що потрібно знати

10 січня 2020

Купівля машини з салону має істотну перевагу перед б/у автомобілями - наявність гарантії на техобслуговування. Адже експлуатувати автомобіль, знаючи що з усіма можливими поломками буде розбиратися автодилер, значно спокійніше.
Однак нерідко водіям відмовляють у гарантійному обслуговуванні авто з різних причин. Давайте з'ясуємо, що входить у саме поняття гарантії на авто і як уникнути відмови в ремонті.

Що таке гарантія на авто?

Простіше кажучи, гарантійний ремонт - цей зобов'язання автодилера безкоштовно відремонтувати транспортний засіб, якщо поломка сталася не з вини власника, а пов'язана із заводським браком, неякісними деталями або помилкою при на заводі. При покупці авто, продавець повинен надати точний список поломок, які підлягають гарантійному ремонту. Цей список може відрізнятися в залежності від виробника і конкретної моделі, але найчастіше в цей перелік входять такі деталі, як кузов авто, підвіска, основні частини гальмівної системи, акумулятор і силова установка.
Врахуйте, що такі компоненти, як лампи, ремені приводу, свічки запалювання або розжарювання, запобіжники, технічні рідини і мастила, гальмівні колодки і різні фільтри ніколи не входять в цей список.

Права покупця і обов'язки дилера

Відповідно до українського законодавства, водій може вимагати від продавця надання таких послуг:

  • У разі поломки, ви можете повернути або обміняти ТЗ протягом 15 днів з моменту покупки;
  • Дилер зобов'язаний надати безкоштовну доставку зламаного авто до станції техобслуговування або компенсувати водієві витрати на транспортування;
  • Покупець може продовжити термін дії гарантії на час, поки автомобіль знаходився в ремонті;
  • У разі регулярного виникнення несправностей, водій може зажадати заміну транспортного засобу на аналогічне;
  • Дилер повинен надати клієнту резервну машину на час ремонту основного авто.

Вимоги до експлуатації

Водії зобов'язані виконувати певні вимоги виробника до експлуатації автомобіля. Основним пунктом найчастіше є своєчасне регламентне обслуговування виключно на фірмових станціях. Це дивно, адже тільки таким способом можна вберегти нове авто від неякісного обслуговування, яке може завдати шкоди і зменшити термін служби транспортного засобу.
Не забувайте, звернення на стороннє СТО або використання неоригінальних деталей може стати приводом для відмови від гарантійного договору.

За що можна позбутися гарантії?

Насправді, попереднє обслуговування на інших СТО - не єдина вагома причина для відмови покупцю у гарантійному ремонті. Дилери також не стануть надавати свої послуги в наступних випадках:

  • Якщо водій не проводив своєчасне ТО;
  • У разі обслуговування авто на сторонніх СТО або самостійного ремонту;
  • При використанні неоригінальних деталей;
  • Якщо власник змінив конструкцію або заявлені виробником технічні характеристики ТЗ;
  • У разі дорожньо-транспортної пригоди.

Що робити, якщо дилер відмовив у ремонті?

Якщо продавець із надуманої причини відмовляє вам у гарантійному ремонті, будьте готові відстояти свої права. Для початку відправте письмову скаргу керівництву дилерського центру в двох примірниках. Якщо це не спрацювало, зверніться до керівництва продавця або безпосередньо до виробника.
Можливо, в кінцевому підсумку навіть доведеться збирати всі необхідні документи і займатися судовими справами. Є тільки одна умова - ви повинні бути впевнені в своїй правоті і невинності.

Чи діє гарантія в інших країнах?

Будь-який автомобіль може раптово зламатися. Це може статися за межами рідної країни. Однак це не привід засмучуватися, адже багато автовиробників забезпечують гарантійне обслуговування автомобілів і в інших країнах. Повний список закордонних станцій техобслуговування можна знайти в сервісній книжці.

Попередня стаття У Mercedes-Benz створили машину для всесвіту "Аватара"
У Mercedes-Benz створили машину для всесвіту "Аватара"
Чому не працює антигравійна плівка?
Наступна стаття Чому не працює антигравійна плівка?

Популярні новини