Про що забувають новоспечені власники “електричок”

7 березня 2023

Автомобільна промисловість неухильно рухається в бік електрифікації. І хоча поки що EV залишаються темою для дискусій серед автомобілістів, ними вже нікого не здивуєш. Та попри те, що ми звикли зустрічати в міському потоці усі версії Tesla, Nissan Leaf, Volkswagen ID, за кермом електромобіля водія чекають сюрпризи. Якщо ви щойно стали власником електромобіля, то пам'ятайте про наступні кілька речей:

Проблема електромобілів в їх безшумності

1. Пішоходи можуть вас не чути

Електромобілі - дуже тихі транспортні засоби. Так, це вагома перевага. Але й проблема водночас. Саме відсутність шуму двигуна робить EV не надто помітними для оточуючих. 

Проблема в тому, що пішоходи інстинктивно прислухаються до звуку роботи мотора, а електромобілі його не видають. Єдине, що чути під час наближення електромобіля - шум шин. І поки це не те, на що пішоходи інстинктивно звертають увагу.

Відсутність шуму під час поїздки змінює відчуття швидкості, тому є випадки, коли водій забуває, що він за кермом безшумного автомобіля. Тож майте на увазі, що люди навколо можуть не помітити наближення вашого транспортного засобу, особливо на парковках чи в дворах. 

З якими проблемами стикається власник EV

2. Кожна опція “просаджує” батарею

Використання будь-якого електричного приладу чи опції, як от фари чи обігрівач впливає на рівень заряду батареї. Робота кондиціонера та радіо “краде” відсотки заряду акумулятора. А отже, й цінні кілометри поїздки. 

На витрату енергії електромобіля впливає швидкість руху, вага пасажирів та вантажу, рівень заряду батареї тощо. Уважність до таких деталей дозволяє уникнути несподіваної розрядки акумулятора посеред дороги.

Особливості володіння електромобілем

3. На шляху мають бути зарядні станції

Планування маршруту - корисна навичка для будь-якого водія. Та якщо халепа під назвою “порожній бак” станеться з бензиновим чи дизельним авто, її простіше вирішити. А от власнику EV буде складніше, адже каністра з пальним не допоможе. Та й на буксирі електромобіль не потягнеш

Вихід один - вивчити наявність зарядних станцій потрібного типу на звичних маршрутах. І планувати поїздку з урахуванням часу, необхідного для зарядки. 

Усе це - не недоліки EV, а його особливості. І точно не причина відмовляти собі в виборі електромобіля. Просто треба звикнути до електрокара після машини з двигуном внутрішнього згоряння.

Попередня стаття Не для краси: для чого насправді ковролін в салоні авто?
Не для краси: для чого насправді ковролін в салоні авто?
Авто не заводиться після заправки: що перевірити?
Наступна стаття Авто не заводиться після заправки: що перевірити?

Популярні новини