Чому на нових шинах є “вусики” та що з ними робити?

14 березня 2023

Почему на новых шинах есть тонкие усики

Ви помічали на новій парі шин маленькі гумові “вусики”, розкидані по всій поверхні. Напевно, подумали, що це заводський брак. Можливо, навіть починали обскубувати чи обрізати ці маленькі “волоски”. Чому ж насправді поверхня нових покришок вкрита “вусиками” та що з ними робити?

Що таке “вусики” на шинах?

Маленькі тоненькі виступи на нових шинах в народі називають "шипами" або "вусиками". Вони з'являються внаслідок процесу виробництва шин.

Після того, як покришку помістили у прес-форму для формування, нагріта гума розширюється. Вона поступово заповнює форму та проявляє малюнок протектора. Під час цього процесу між гумою та формою утворюються повітряні бульбашки, які перешкоджають правильному формуванню виробу.

Виробники вирішують проблему зайвого повітря в формі невеликими отворами в тій самій формі. Через них витискається зайвий кисень, але разом з ним виходить і невелика кількість гуми. В результаті утворюються невеликі тонкі шипи або ж “вусики”. 

Що робити з “вусиками” на шинах?

Деякі автомобілісти вважають, що наявність та стан “вусиків” - це спосіб перевірити вік та стан покришки. Інші стверджують, що їх обов'язково потрібно видалити або ж навпаки, в жодному разі не можна чіпати. 

А правда в тому, що такий “побічний ефект” виробництва покришки аж ніяк не впливає на її характеристики. Зазвичай, під час першої поїздки “вусики” стираются та зникають.

Не варто орієнтуватись на наявність цих тонких “шипів” під час вибору шин в автомагазині. Адже вони не свідчать про якість, вік чи якісь інші параметри покришки. А от на що потрібно орієнтуватись, то це типорозмір, сезонність та дата виготовлення.

Попередня стаття Як побороти плісняву в салоні авто?
Як побороти плісняву в салоні авто?
5 основних правил як правильно вибрати моторне масло для свого авто
Наступна стаття 5 основних правил як правильно вибрати моторне масло для свого авто

Популярні новини