Чому невигідно їздити трасою на електрокарі?

7 вересня 2022

Чому на трасі електрокар швидше втрачає запас ходу

Ми звикли, що на трасі витрата палива менша і автомобіль загалом працює ефективніше. Але якщо ви збираєтеся стати власником електромобіля, все виявиться зовсім навпаки. Електрокари швидше втрачають запас ходу на трасі. Для цього є 3 причини.

1. Рекуперативне гальмування

Рекуперативне гальмування – функція, що допомагає електрокарам економити енергію. Коли транспортний засіб рухається, він має велику кінетичну енергію. Коли ви натискаєте на педаль гальма, ця енергія перетворюється на тепло і даремно витрачається. Однак рекуперативне гальмування перетворює частину цієї кінетичної енергії на енергію для акумулятора.

Саме рекуперативне гальмування робить електромобілі вигідними у місті, де поїздка передбачає часті зупинки. Простими словами: на світлофорах транспортний засіб відновлює запас ходу. На шосе рекуперативні гальма не мають великого значення.

2. Миттєвий крутний момент

Ще одна причина, чому електромобілем не так вигідно їздити по шосе, полягає в наявності єдиної передачі. Саме завдяки їй електрокар миттєво отримує крутний момент. Це добре для тих водіїв, яким важливий швидкий розгін, але не надто добре для ефективності. 

З цієї причини занадто багато енергії витрачається на в'їзди/підйоми/спуски. Там електрокар розганяється до високої швидкості за короткий час. 

Насправді єдина передача в електромобілях влаштована так, щоб бути балансом між рухом по місту та шосе. У майбутньому електромобілі можуть стати ефективнішими, якщо автовиробники додадуть другу передачу. Тоді водії матимуть змогу вибрати оптимальний варіант для конкретної ситуації. Однак таке рішення додасть транспорту ваги та вартості.

3. Опір вітру

Опір вітру здатний помітно знизити економність електромобіля на високих швидкостях. Це пов'язано з фізикою. Чим швидше рухається об'єкт, тим більше зростає опір вітру. В результаті електромобілі витрачатимуть запас ходу на шосе пропорційно до розгону транспортного засобу.

Ця проблема не впливає на керування в місті, оскільки більшість людей водіїв пересуваються швидкістю меншою за 70 км/год.

І все ж таки менша ефективність електрокарів на трасі знижує їх популярність. По-перше, багато покупців вибирають електромобіль для поїздок у місті (дуже раціональне рішення). По-друге, існують електромобілі із запасом ходу, що дозволяє не хвилюватися щодо ефективності на трасі.

Попередня стаття Найдорожчі автомобілі у світі 2022
Найдорожчі автомобілі у світі 2022
Нетто та брутто: розбираємось з цінами на европейських автосайтах
Наступна стаття Нетто та брутто: розбираємось з цінами на европейських автосайтах

Популярні новини