Проблеми з трансмісією: перші сигнали несправностей

20 травня 2022

Люди звикають до всього. І згодом перестають помічати, що у машині тут скрипить, а там не працює. Все ж таки варто бути уважнішими до деталей. Саме дрібниці вказують на те, що насувається поломка з подальшим серйозним ремонтом. Ось, наприклад, трансмісія. І "механіка", і "автомат" попереджають про несправність. Головне, не пропустити такі сигнали:

1. Дивні звуки 

Однією з найочевидніших ознак несправності трансмісії є раптова зміна звуку під час перемикання передач. Хрускіт повинен насторожити, а гучний брязкіт або свист - стати мотивацією для візиту на СТО. Загалом жодні дивні звуки в машині не можна ігнорувати. 

2. Запах горілого

Ще однією ознакою серйозної несправності є дивні запахи. Про проблеми з коробкою сигналізує аромат горілого. Запах гару утворюється при перегріві трансмісійної рідини.

3. Шуми на нейтральній передачі

Автомобіль повинен бути майже безшумним на нейтральній передачі, за винятком звичайних звуків холостого ходу. З цієї причини будь-який стукіт або скрегіт повинні викликати тривогу. Найчастіше шуми на "нейтралці" з'являються за низького рівня рідини в двигуні. Але все ж таки варто виключити можливість проблеми з зубами шестерні або підшипниками.

4. Витік рідин

У вузлах автомобіля працюють різні рідини. За роботу КПП відповідає трансмісійне мастило. Його витік – вже поломка системи. Про витік трансмісійної рідини свідчать темні плями на підлозі у гаражі під автомобілем.

5. Заїдання зчеплення на "механіці"

Така проблема виникає лише в автомобілях із МКПП. Послаблення педалі зчеплення може призвести до того, що диск зчеплення не вийде із зачеплення. Це, у свою чергу, унеможливлює перемикання передач. Зазвичай заїдання педалі зчеплення заперечується скреготливим звуком.

6. Не плавне перемикання

Навіть АКПП може мати проблеми з перемиканням передач. Затримка, вібрації та тремтіння говорять про велику проблему. У особливо складних випадках взагалі не включається задня передача. За роботу трансмісії відповідає бортовий комп'ютер, який отримує інформацію від численних датчиків по всьому автомобілю. Тому іноді проблема може бути не пов'язана з коробкою передач. Але все ж таки варто перевірити трансмісію при будь-яких збоях у перемиканні. 

Попередня стаття 10 універсалів від 7 000$ до 10 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
10 універсалів від 7 000$ до 10 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
Про наболіле: 4 питання-відповіді про автомобільний акумулятор
Наступна стаття Про наболіле: 4 питання-відповіді про автомобільний акумулятор

Популярні новини