Дитина ненавидить автокрісло: 3 причини та кілька рішень

30 листопада 2022

Почему дети не любят автокресла

Пункт 21.11 ПРД України забороняє перевозити дітей без автокрісел, бустерів чи спеціальних утримувальних систем. Окрім вимог закону, це питання безпеки малюка, за яке відповідають батьки за кермом. Але що робити, якщо дитина відмовляється сідати в автокрісло? Адже 3-річному малюкові байдуже до ПДР та штрафів. Для батьків дітей, які ненавидять автокрісло, ми підготували кілька порад:

1. Відрегулюйте кут нахилу крісла

Для деяких малюків кут нахилу автокрісла відіграє вирішальну роль у комфорті. Виправлення цього нюансу може помітно покращити ставлення дитини до поїздок.

Оскільки м'язи живота у дітей ще не надто сильні, постійне сидіння в надмірно вертикальному положенні здатне викликати напругу в животі і грудній клітці або навіть ускладнити дихання. У такій ситуації ніхто не зможе почуватися комфортно.

Переконайтеся, що автокрісло достатньо нахилене. Відповідно до стандартів безпеки автомобільних крісел кут нахилу повинен відповідати запропонованому виробником куту, який зазвичай становить від 30 до 45 градусів.

Установка дитячого автокрісла в машину

2. Перевірте розмір автокрісла та довжину ременів

Діти швидко ростуть. І не лише чужі. Згадайте, коли ви востаннє регулювали автокрісло? Можливо, з того часу дитина підросла і їй просто стало тісно. Перевірте, чи не тиснуть ремені і достатньо місця в автокріслі для малюка в одязі за сезоном.

Можливо, що проблема криється у конкретному автокріслі. Щоб зрозуміти це, протестуйте у кількох поїздках іншу модель: позичте у знайомих чи візьміть напрокат. 

3. Може дитину захитує?

На відміну від дітей старшого віку, які можуть повідомити про те, що їм погано, немовлята та малюки спілкуються лише плачем та/або криком. Якщо поїздка в машині змушує їх відчувати нудоту, цілком природно, що вони будуть плакати вже від моменту посадки в крісло.

Дослідження показали: більше половини опитаних мам сказали, що істерики їхніх дітей в автокріслі були результатом захитування, яке діагностували у старшому віці. Про всяк випадок варто проконсультуватися з педіатром.

Як зробити поїздку автомобілем комфортною для дитини

Ідеї, як зробити поїздку в автокріслі комфортнішою для дитини:

  • створіть атмосферу поїздки. Найпростіше, що може зробити кожен з батьків - вмикати музику, яка подобається малюку, у дорозі. Особливість у тому, що це має бути плейлист лише для подорожей. Не обов'язково вибирати виключно мелодії з мультиків, адже дітям часто до смаку “дорослі” треки;
  • виберіть іграшку для подорожей. Ще один ритуал, який забезпечить позитивні асоціації із перебуванням у машині – іграшка. Буде це пухнастий заєць або пластмасовий трактор не має значення. Важливо, щоб іграшка “жила” у салоні авто, подобалася дитині та створювала приємні асоціації. 

Сподіваємося, вам вдасться знайти спосіб “подружити” малюка з автокріслом. Адже їздити у ньому мають діти до досягнення зросту 145 см. 

Попередня стаття Як безпечно їздити взимку? 5 порад
Як безпечно їздити взимку? 5 порад
Шкарпетки та спрей - що допоможе покращити зчеплення шин з дорогою взимку
Наступна стаття Шкарпетки та спрей - що допоможе покращити зчеплення шин з дорогою взимку

Популярні новини