Обов'язковий ТО: кому потрібно проходити, а кому ні

6 серпня 2019

У 2019 році в Україну повернули обов'язковий технічний огляд автомобілів. Однак не кожне авто, або інший транспортний засіб повинен в обов'язковому порядку заїжджати на станцію техобслуговування. У зв'язку з цим, не всі водії розуміють хто і коли повинен проходити ОТК (обов’язковий технічний контроль), тому розберемося з цим питанням докладніше.

Згідно зі ст. 35 Закону України “Про дорожній рух”, ТО можуть не проходити: мопеди, мотоцикли, а також легкові автомобілі всіх типів і моделей, причепи, які експлуатуються без мети отримання доходу. 

Конкретніше потрібно відзначити критерії, прописані в Законі. Техогляд можуть не проходити наступні транспортні засоби: 

  1. Машини, які використовуються тільки в рамках спортивних змагань;

  2. Транспортні засоби, випущені більш ніж 30 років тому, і які підходять під категорію “історичні”. Такий транспорт повинен відповідати критеріям історичної цінності і мати відповідні номерні знаки; 

  3. Автотранспорт, який належить особам з дипломатичною недоторканністю;

  4. Технічні транспортні засоби для використання в агропромисловому секторі на території країни; 

  5. Авто, які використовуються лише в зоні відчуження відповідно до Закону “Про правовий режим території, яка отримала радіоактивне забруднення у зв’язку з Чорнобильською катастрофою”; 

  6. Машини спецпризначення, тільки для перевезення циркового інвентаря, парку розваг, тощо (з максимально допустимою швидкістю руху 40 км/год). 

Регулярному технічному контролю підлягає наступний транспорт:  

  1. Грузові автомобілі, грузопідйомністю до 3,5 т та старші 2 років (1 раз на 2 роки) і грузові автомобілі, грузопідйомністю більше 3,5 т незалежно від терміну експлуатації (1 раз на рік);

  2. Автомобілі, які перевозять небезпечні вантажі (2 рази на рік);

  3. Автобуси (2 рази на рік);

  4. Легкові автомобілі всіх типів, які належать юридичним та фізичним особам і використовуються для перевезення пасажирів з метою отримання комерційної вигоди* (1 раз на 2 роки); 

  5. Причепи до легкових та грузових авто* (1 раз на 2 роки);

  6. Таксі (кожен рік);

  7. Пікапи, фургони і грузопасажирські автомобілі грузопідйомністю до 3,5 т, які перебувають у використанні довше 2 років (1 раз на 2 роки). 

Обов'язковому технічному контролю підлягають наступні види транспорту

Автовласники можуть на свій розсуд обирати станцію техобслуговування. До обов’язкового ТО транспортного засобу відносять перевірку системи рульового керування, гальмівної системи, зовнішніх світлових приладів, пневматичних шин і коліс, газобалонних приладів (за їх наявності) та інших елементів, від яких залежить безпека на дорозі і стан навколишнього середовища. 

Відповідно до пункту 31.3.(б) Правил дорожнього руху України, забороняється використання транспорту, якщо він не пройшов регулярний техконтроль. Мінінфраструктури повідомляє, що це є вимогою Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Необхідно відзначити, що за дане правопорушення передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу - 340 гривень.

Попередня стаття Підбірка найкращих в історії двигунів
Підбірка найкращих в історії двигунів
Преміум-авто зі сміття: JLR збираються виготовляти деталі із відходів
Наступна стаття Преміум-авто зі сміття: JLR збираються виготовляти деталі із відходів

Популярні новини