3 звички, які шкодять вашому автомобілю влітку

28 червня 2022

У кожного автомобіліста свій набір звичок. І часто він власноруч псує свою машину, хоча навіть не підозрює про це. Ось 3 речі, які краще не робити з авто влітку.

1. Мити холодною водою

Чому шкідливо мити машину холодною водою

Під час чергових вихідних на дачі з'являється спокуса вимити машину. Наче раціональна ідея. Але тільки не мийте авто водою прямо з криниці. Така звичка псує лакофарбове покриття та й вигляд кузова в цілому. 

Раптове охолодження розігрітого до кількох десятків градусів шару лаку та фарби спричиняє появу тріщин. Вони можуть бути непомітними після першого миття крижаною водою, але процес руйнування покриття кузова вже запустився. З часом фарба почне лущитись. Доведеться фарбувати машину. 

2. Залишати пляшки з рідиною в салоні

Чому не можна залишати пляшку з водою в машині влітку

Температура в салоні чи багажнику авто, припаркованого на сонці, може сягати 70°С. За такої температури рідина в ємності розширюється, а тиск збільшується. В результаті пляшка чи флакон можуть буквально вибухнути. 

Коли ви відкриєте машину, вас чекатиме “сюрприз” в вигляді плям на сидіннях, стелі, підлозі, склі та особистих речах. Тому варто оглядати салон перед тим, як надовго залишати авто влітку. Пляшка з лимонадом чи йогуртом можуть додати клопотів та зіпсувати настрій.

3. Глушити мотор одразу

Чому шкідливо одразу глушити мотор

Після приїзду в пункт призначення не поспішайте одразу вимикати двигун. Дайте системі охолодження попрацювати та відвести тепло до радіатора. Особливо це стосується автомобілів в віці 15+ років.

Щодо старих машин, то в літню спеку варто періодично перевіряти цілісність шлангів та гумових елементів системи охолодження. Під дією високим температур вони можуть тріскатись і псуватись.

Спека в цілому часто стає викликом для автомобіліста. Тим, хто дійсно дбає про свою машину, радимо прочитати, як продовжити термін служби літніх шин та дізнатись, чи дійсно влітку в бак вміщується менше пального.

Попередня стаття 5 видів пошкоджень авто зі США, які варто відновлювати
5 видів пошкоджень авто зі США, які варто відновлювати
8 вживаних автомобілів, які прослужать більше 10 років
Наступна стаття 8 вживаних автомобілів, які прослужать більше 10 років

Популярні новини