Електромобілі в Україні: дорого, але ефективно!

4 серпня 2015

Дорогий, але економний - так можна сказати зараз про будь-який електромобіль, який все частіше можна зустріти на українських автошляхах. Відповідно до статистики сайту Автомото, українці почали повільно, але впевнено пересідати на електромобілі, які за рік їзди можуть зберегти автовласникові від 20 тисяч гривень.

Багато хто пам'ятає початок 2000-х років, коли А-95 бензин на заправках коштував по вісім гривень за літр. Минуло 15 років - бензин подорожчав в три рази і коштує вже від 21 гривні за літр. Чому бензин дорожчає? Тут замішані чималі апетити олігархів, відсутність контролю держави, корупція, і, звичайно ж, домовленість між нафтовими магнатами. До речі, останні і є в основному тими людьми, через яких виробництво електромобілів вже довгі роки заганяється в глухий кут - адже як заробляти на бензині, якщо всі пересядуть на електромобілі?

 

Електромобілів стало більше - Автомото

В Україні з минулого року почав активізуватися продаж електромобілів. Якщо в серпні місяці можна було купити електромобіль пригнавши тільки його з-за кордону, то вже у вересні місяці з'явилися перші моделі на українських автосайтах. Сайт Автомото зібрав повну статистику продаваних електроавтомобілів - в ній безперечними лідерами серед продажів виявилися Nissan Leaf, Tesla Model S і Chevrolet Volt.


Якщо говорити докладніше - ось які дані було зібрано про продаж електромобілів.

 

Які електромобілі купують українці *

 

Статистика продажів електромобілів

* Дані сайту AutoMoto.ua з вересня 2014 року по березень 2015

 

Плюси і мінуси електромобілів

Мінуси. Найбільший мінус електромобілів - велика вартість. Погодьтеся, не кожен українець може викласти в такі непрості часи від 25 тисяч доларів за авто, а часом, ціна за авто на електриці досягає і 100 тисяч доларів. Ще один мінус - на повній зарядці автомобіля можна проїхати в середньому 200 кілометрів - потім доведеться чекати від 6 годин, щоб батарея зарядилася. Звичайно ж, незручність приносить і те, що десь потрібно заряджати батарею - не опустиш же електромобіль з подовжувачем біля під'їзду. До речі, вдарити по гаманцю може і заміна батареї, так як її вартість починається від 1,50-2 тисяч доларів.


Подорожувати на такому автомобілі не просто - в Україні дуже мало електрозаправок. Але як би там не було - у Києві і в цілому по Україні вже з'являються електрозаправки на ОККО, на парковці Епіцентра і ще в кількох місцях. А ще відомо, що автоконцерн Tesla Motors планує будувати електрозаправки у Київській та Львівській областях.

 

Заправки для електромобілів в Україні

 

Плюси. Перше - це економія. Якщо ви купите собі електромобіль, то будете економити приблизно дві тисячі гривень на кожній тисячі кілометрів. Припустимо, якщо ваш автомобіль споживає 10 літрів бензину на сто кілометрів (220 гривень), то на електромобілі ви будете платити за 100 кілометрів пройденого шляху до 17 гривень - економія 200 гривень на кожній сотні кілометрів.


Також плюс електромобілів - тут немає ніяких свічок запалювання, масла, тосола та інших рідин. Природно - все це теж економить гроші автовласника. Також автомобіль є екологічно чистим, оскільки немає вихлопних газів.


Також позитивним в електроавтомобілях є те, що вони не працюють в холосту. Тобто електрика споживається тільки в тому момент, коли ви тиснете на педаль газу. Це робить автомобіль ще і безшумним.

 

Зібрав електроТаврію

«Умілі ручки» - так можна охарактеризувати вінничанина, який переобладнав свою Таврію в електромобіль. Як? Та дуже просто - Олександр Бруй замість бензинового двигуна встановив електромотор і розмістив в автомобілі 32 літієвих акумулятора. У скільки йому це обійшлося - вінничанин замовчує.

 

Акумулятор електромобіля Таврія

 

-Моя Таврія на повній зарядці проїжджає до 80 кілометрів. В місяць я накочують по роботі близько тисячі кілометрів. При не малих цінах на бензин економія говорить сама за себе, - розповідає Олександр Бруй. - Взагалі намагаюся не розряджати повністю акумулятори та ставлю на зарядку при першій можливості.

 

Розробник електромобіля Таврія

 

Історія електромобілів


Мало хто знає, але автомобілі з електродвигунами з'явилися ще раніше, ніж з двигуном внутрішнього згоряння. 185 років тому були представлені перші безкінні екіпажі на електриці, після відкриття вченого Майкла Фарадея з його електромагнітної індукцією.


Незабаром через 30 років після цього, в 1865 році французький винахідник Гастон Планте представив публіці прообраз акумулятора. Все це поклало початок тому, що вчені почали експериментувати і винаходити електродвигуни. Вже через 30 років в 1895 році відбувся зареєстрований заїзд електромобіля француза Шарля Жанто - його автомобіль показав швидкість 63 км/год, а бельгієць Каміль Іенатці вже через чотири роки в 1899 році розігнався на своєму автомобілі до 105 км/год, встановивши світовий рекорд.


На початку 20 століття електромобілі використовувалися скрізь - як машини швидкої допомоги, як пожежні і навіть як таксі. Але так як електромобілі не могли подолати великої відстані, у виграші залишилися авто з двигунами внутрішнього згоряння. Генрі Форд на своєму концерні почав виробляти автомобілі, які були дешевші електромобілів, чим і добився високих продажів. Так авто на електриці виявилися в тіні аж до 80-х років, поки не стало питання про екологію, яку забруднюють автомобілі з двигунами внутрішнього згорання. Після цього першим серійним електромобілем випускався в США з 1996 по 2003 роки став GM EV1. Тепер ряд компаній взявся відроджувати справедливість і почали виробляти електрокари. Можливо, що в недалекому майбутньому на українських дорогах ми побачимо велику кількість саме електромобілів, і їх ціна не буде такою високою як зараз.

Попередня стаття Зареєструвати автомобіль стало простіше
Зареєструвати автомобіль стало простіше
Топ-5 найбільш спритних електромобілів
Наступна стаття Топ-5 найбільш спритних електромобілів

Популярні новини