Чому дитячі автокрісла мають термін придатності?

27 січня 2023

Чому на дитячих автокріслах вказують термін придатності

Ви возите дитину у простроченому автокріслі? Ні, йдеться не про те, що малюк підріс і йому буквально тісно у бустері. Ми говоримо про термін придатності, як на кефірі, ліках чи косметиці. Давайте дізнаємось, чому дитячі автокрісла мають термін придатності та що станеться, якщо його проігнорувати?

Може здатися, що термін придатності автокрісла - хитрощі виробників, щоб заробити більше грошей. Але насправді причиною є безпека дітей. Хоча автокрісла та бустери коштують справді недешево.

Чому псується автокрісло?

Головна причина, чому автокрісло має термін придатності – природне зношування. Дитячі сидіння піддаються активному використанню, регулярним перенесенням та частим установкам/демонтажам. Вони постійно контактують з ременями безпеки та одягом дитини, забруднюються їжею та розлитим питтям.

Але потерта поверхня сидіння або навіть плями – не найстрашніше і не надто впливає на безпеку. Дія сонця, перепади температур, простоювання крісла в салоні в мороз та спеку здатні з часом послабити пластик кріплень та зіпсувати конструкцію.

Слабкі кріплення ставлять під загрозу безпеку сидіння. Тому виробники вказують термін придатності крісла. Так вони попереджають споживачів, що краще не використовувати автоаксесуар після певної дати.

Термін придатності дитячого автокрісла становить 6-10 років. Навіть у асортименті одного бренду можуть бути відмінності, залежно від лінійки сидінь.

Як дізнатись термін придатності дитячого автокрісла

Як дізнатися термін придатності автокрісла? 

Дату закінчення терміну придатності сидіння можна знайти:

  • на сайтах виробників,
  • під сидінням,
  • на спинці сидіння.

Виробник може вказувати дату виробництва або дату, до якої можна безпечно використовувати сидіння.

Чи розвалитися крісло після закінчення терміну придатності? Не обов'язково. Цифра "6" або "8" років означає, що виробник не гарантує безпеку аксесуара з таким ступенем зношування.

Що робити з вживаними кріслами?

Мало хто з батьків возить дитину в одному кріслі від 1 до 7 років. Тому може здатися, що не варто турбуватися про терміни придатності. Однак це не так.

Одні купують вживані автокрісла, іншим автоаксесуар дістається від родичів, треті використовують сидіння, яке залишилося від старшої дитини. І в цьому немає нічого поганого – дійсно економне та раціональне рішення. Тільки слід перевірити термін придатності автокрісла. Особливо, якщо купуєте сидіння на "барахолках" або в комісійних магазинах.

Якщо ж дитина відмовляється їздити в автокріслі, хоч новому, хоч вживаному, ось кілька причин, чому малюк ненавидить автокрісло.

Попередня стаття Миття авто взимку: 3 важливих правила
Миття авто взимку: 3 важливих правила
Як вибрати компресор для авто
Наступна стаття Як вибрати компресор для авто

Популярні новини