Секрети “Ялинки”: цікаве про найпопулярніший ароматизатор у світі

11 січня 2023

Чому ароматизатори для салону роблять у вигляді ялинки

Що перше спадає на думку, коли чуєте “ароматизатор для салону авто”? Кольорова ялинка! Мабуть, немає автомобіля, на дзеркалі заднього виду якого не висіло картонне деревце. Але чому культовий автомобільний аксесуар має форму ялинки?

Перша “ялинка” з'явилася в 1952 році. Ба більше, це взагалі був перший освіжувач повітря для автомобіля в історії.
Створив картонне дерево, просочене ефірними оліями, з шнурком для кріплення, Джуліас Саман - хімік з Канади. Якось він почув скаргу розвізника молока на постійний запах розлитого молока в салоні машини. Джуліас знайшов рішення проблеми - зробив перший автомобільний освіжувач повітря. 

Але чому саме дерево? Саман вивчав добування та властивості хвойних ефірних олій в канадських лісах. Саме тому ароматизатор мав запах хвої та форму ялинки.

Як з'явився ароматизатор для салона авто

Через 2 роки, в 1954, винахідник запатентував освіжувач повітря Little Trees: спеціальний картон, просочений ароматичними речовинами, шнурок для кріплення та поліетиленове пакування. І почав роботу над удосконаленням продукту.

Форма дерева залишається незмінною донині. А от асортимент запахів значно розширився. Тепер “ялинка” пахне не лише хвоєю, а й ваніллю, жуйкою чи екзотичними фруктами. Можна надати салону аромат “нового авто”, “релаксу” чи одеколону.

Складники та технологія виготовлення знаменитих “ялинок” зберігається в суворому секреті. Саме це зробило освіжувач повітря Little Trees культовим автомобільним аксесуаром у всьому світі. 

Це далеко не єдина цікава історія з автомобільного світу. Раніше ми писали, для чого потрібні “плавники” на даху та чому в електрокарів великі радіаторні решітки.

Попередня стаття Заклинило двигун: причини та рішення
Заклинило двигун: причини та рішення
3 дієві способи покращити гальма
Наступна стаття 3 дієві способи покращити гальма

Популярні новини