Вміють самостійно паркуватись: список моделей

30 травня 2023

Які автомобілі вміють паркуватись самостійно

Далеко не всі водії в захваті від процесу паркування авто. Особливо це стосується жителів великих міст. Тому автовиробники потурбувались про “нелюбителів” паркування та запропонували технологію автоматичного паркування. Що це таке, як працює та найголовніше, які автомобілі вміють паркуватись самостійно?

Що таке автоматичне паркування

Автоматичне паркування автомобіля - це технологія, яка дозволяє транспортному засобу самостійно знаходити, визначати розмір паркомісця, маневрувати для паркування у вузьких місцях або на парковці. Система сканує навколишнє середовище датчиками, камерами та радарами і розраховує оптимальний шлях для виконання паркування.

Технологія залежить від виробника та моделі автомобіля. Деякі системи можуть виконувати повний цикл паркування автоматично, від пошуку місця до виконання маневрів. Водію навіть не обов'язково знаходитись в салоні. І це дуже зручно на тісних паркінгах, де відкривання дверей стає проблемою. Інші ж асистенти вимагають участі водія в процесі паркування, керуванням педалями гальм та акселератора і лише допомагають в маневрах.

Незалежно від рівня автономності, технологія автоматичного паркування є корисною для людей, які мають обмежений досвід за кермом. Оцінять таку опцію і водії, які не хочуть витрачати час на пошук вільного місця для паркування або ж зазвичай зупиняються на вузьких і складними для маневрування паркінгах. 

Однак, як і з будь-якою технологією, важливо не втрачати пильність та бути готовим до втручання, якщо щось піде не так.

Як працює автоматичне паркування?

Процес автоматичного паркування залежить від рівня автономності технології. Один із сценаріїв роботи асистестента може бути наступним:

  1. Активація режиму автоматичного паркування. Після виявлення вільного місця водій активує режим автопілота.
  2. Пошук паркомісця. Автомобіль сканує навколишнє середовище за допомогою датчиків, камер і радарів для виявлення вільного місця для паркування. Це може бути паралельне чи перпендикулярне паркування.
  3. Маневрування автомобілем. Автомобіль починає виконувати маневри паркування: автоматичне керування, гальмування та прискорення, щоб заїхати на вибране місце.
  4. Керування швидкістю. Система автоматичного паркування контролює швидкість руху, щоб уникнути зіткнень та виконати маневри максимально безпечно.
  5. Відслідковування оточуючих об'єктів. Протягом всього процесу паркування датчики та камери відслідковують перешкоди, інші транспортні засоби та пішоходів. Система коригує траєкторії для уникнення зіткнень.
  6. Завершення паркування. Після виконання необхідних маневрів автомобіль зупиняється. 

Процес автоматичного паркування може відрізнятися залежно від виробника і моделі автомобіля.

В яких автомобілях є автоматичне паркування?

Опція автоматичного паркування пропонується багатьма автовиробниками. Однак її доступність залежить від ринку продажу (будьте уважні під час вибору автомобіля з-за кордону), року випуску та конкретної комплектації. Кілька прикладів авто, які вміють повністю чи частково паркуватись самостійно:

Попередня стаття AGM акумулятори для авто з Start-Stop
AGM акумулятори для авто з Start-Stop
Власникам дизеля: як зробити паливну систему ефективнішою?
Наступна стаття Власникам дизеля: як зробити паливну систему ефективнішою?

Популярні новини