Хочете поставити акумулятор з більшою ємністю? Всі ЗА і ПРОТИ

27 листопада 2019

Після настання холодів і нічних заморозків водії готові до неприємностей від старих акумуляторів, які влітку ще якось могли впораєтися зі своїм завданням. Тому деякі автомобілісти йдуть в магазин купувати нові батареї, але не просто нові, а ще й з більшою ємністю. Питання, чи можна?

Незважаючи на те, що зараз автовласники більш усвідомлені, багато хто все ще думає, що небезпечно встановлювати акумулятор з ємністю, вище паспортної. Існує думка, що може згоріти стартер, зіпсуватися генератор, тому що електросистема машини розрахована на батарею конкретної ємності.

Насправді ємність акумулятора може бути будь-яка!

Неважливо - в 2-3-5-10 разів більша, головне, не менша штатної. При бажанні можна в багажник Daewoo Matiz встановити акумулятор вантажної машини 12 В/225 А*год, з масою більше 60 кг, а товсті дроти вивести у відсік двигуна. Навіть в такому випадку проблем в електромережі машини не повинні виникнути. Стартер буде крутитися так само, як і з батареєю, ємністю 35 А*год, а генератор - так само заряджати.

Тепер спробуємо розібратися, чому так відбувається.

Чи будуть проблеми зі стартером?

Відповімо на питання, чому стартер не може згоріти. Висловлюючись простими словами, батарея передає стартеру електрострум, а стартер бере його у акумулятора.

Стартер має власний опором і бере від батареї електрострум. Відповідно до закону Ома напруга акумулятора ділиться на опір стартера. І коли стартер, наприклад, того ж Matiz бере електрострум в 100 А від рідного двенадцативольтового акумулятора, у якого ємність 35 А*год і розмір пакета з кефіром, то ті ж 100 А (не 200-300 і т.д.), він буде брати від великого акумулятора (масою 60 кг і ємністю 225 А * год), взятого з вантажної машини за однієї умови, що напруга батареї 12 В.

Про "небезпеку недозаряду"Чи може генератор не в повному обсязі заряджати АКБ, якщо встановити акумулятор з більшою ємністю

Багато людей вважає, що якщо генератор нормально заряджає штатну батарею, то при збільшенні її ємності акумулятор може мати недозаряд. Це неправильна думка.

Стартер має постійні характеристики споживання. Проведемо аналогію з водою. Нехай вся енергія в зарядженої батареї - це певний об`єм води. Наприклад, щоб запустити мотор, акумулятору необхідно 1 л. А генератор поповнить 1 л за 10 хв. їзди. І насправді все одно, звідки буде взято цей літр і куди буде повернутий - з ємкості, об`єм якої 35 л, або з ємності 225 л.

Навіщо потрібна додаткова ємність?

При справній роботі генератора, електропроводки і стартера необхідності в підвищеній ємності акумулятора немає. Але такі "ідеальні умови" зустрічаються не так вже й часто. Батарея в автомобілях нерідко має невеликий недозаряд. Коли заводиш авто, вже віднімається частина запасу енергії акумулятора. А при включенні світла, пічки, різних обігрівачів заряд батареї не поповнюється.

Повернемося до прикладу з водою, яка представлятиме енергетичний заряд батареї. Нехай під час поїздки було витрачено, скажімо, 1 л, а повертається 0,7 л, і це відбувається щодня. Якщо в такому випадку нічого не робити (а необхідно або зарядити акумулятор зовнішньої зарядкою, або проїхатися без пробок), то в якийсь не найвдаліший день двигун не заведеться.

А що буде, якщо акумулятор із збільшеною ємністю? Мотор теж не заведеться, тільки це станеться пізніше (через тиждень-місяць). На це впливає об`єм ємності понад штатної норми і багато інших чинників. Додатковий термін відстрочки неможливо спрогнозувати, але існує ймовірність, що він виручить вас під час тривалої поїздки.

Коли неможливо встановити акумулятор з підвищеною ємністю?

Проблеми можуть виникнути тільки з браком місця в автомобілі. Під капот Волги або УАЗа можна було встановити акумулятор, який за своїми розмірами вдвічі більший звичайного. А ось на сучасних автомобілях такої можливості немає - місце для батареї має певні розміри (ширина, довжина, висота і т.д.). І з огляду на ці габарити, ви швидше за все зможете купити акумулятор з колишньої ємністю (хіба що максимум +5 А*год).

Існує й інша ситуація: коли фізично встановити акумулятор зі збільшеною ємністю можливо, але після заміни необхідно змінити налаштування в системі управління мотором! Років 10-15 назад система зарядки батареї була абсолютно незалежною від генератора - в цьому процесі не брали участь "мізки" машини. У більшості випадків у бюджетних автомобілів зараз точно така ж ситуація - а в сучасних машинах середнього і преміум-класу процес зарядки акумулятора часто контролюється розумною електронікою.

Розглянемо процес роботи: на дроті, що зв'язує акумулятор і генератор, встановлений датчик сили і напряму електроструму - по ньому "мозок" визначає кількість енергії, яка йде від батареї (розряд) і назад (заряд). А так як в пам'яті керуючої програми внесена штатна ємність акумулятора - вона завжди в курсі, наскільки реально наповнена батарея.

Дуже важливо знати і контролювати стан батареї в авто з розвиненою електросистемою (електрика + електроніка) завдяки додатковим сервісам і опції "старт-стоп". Наприклад, система зафіксувала різке зниження рівня заряду акумулятора через довгої їзди в пробках з увімкненими потужними електроприладами, і в певний момент сама частково відключає якісь не найважливіших пристроїв (наприклад, обігрів задніх сидінь і скла). Навіщо це потрібно? Щоб завтра вранці ви змогли завести двигун.

"Розумна" електросистема відповідає за багато функцій в авто, а основою її коректної роботи є розуміння реальної ємності акумулятора.

Якщо буде встановлено акумулятор зі збільшеною ємністю, контролювати потоки енергії до АКБ і від неї буде неможливо, тому що всі розрахунки будуть базуватися на початковій (неправильній) ємності. Тому необхідно налаштувати з самого початку програму, для чого будуть потрібні обладнання для діагностики і дилерський софт. Якщо відразу після установки батареї з іншою ємністю не було можливості змінити настройки, нічого страшного не станеться. Ви зможете завести двигун, благополучно поїхати, всі системи (безпеки, управління, комфорту) повинні працювати. Але! Обов'язково заїдьте до свого дилера і "пропишіть" в системі новий "акумулятор", не відтягуючи цей процес!

Попередня стаття Електронні водійські права вже з грудня
Електронні водійські права вже з грудня
Зимові табу: звички, які шкодять автомобілям
Наступна стаття Зимові табу: звички, які шкодять автомобілям

Популярні новини