Огляд Tesla Model X 2023: кросовер з майбутнього

3 квітня 2023

Tesla Model X 2023 року - досить “неоднозначний” електричний позашляховик. Він блискавично розганяється та пропонує один з найбільших запасів ходу в сегменті, легко маневрує містом як для свого розміру та вміщує весь потрібний багаж. Однак володіння ним вимагає занадто багато компромісів. Які мінуси авто Тесла Модель Х найбільше дошкуляють власникам?

Вибрати новий електричний кросовер Тесла Модель Х 2023 на Automoto.ua

Нове в 2023 році

Електрокар залишається без вагомих змін. 

Кому варто купити?

Авто Tesla Model X 2023 може бути цікавим для тих, хто шукає преміальний електромобіль з великим запасом ходу на одному заряді. Також цей EV підійде тим, хто цінує екологічність, має високі вимоги до технологічних можливостей та рівня комфорту поїздки. Крім того, автомобіль може бути привабливим для сімей з дітьми, оскільки пропонує достатньо місця та зручну посадку завдяки заднім дверям Falcon Wing.

 

Нове чи вживане авто?

Дивіться також каталоги:

Між Model X 2022 та 2023 років немає жодних серйозних відмінностей, тому можна вибирати минулочне авто. Востаннє Тесла серйозно оновила кросовер в 2021 році.

Tesla Model X або Tesla Model Y

Tesla Model Y — це менший електричний позашляховик бренду, але для багатьох покупців це буде кращий вибір, ніж Model X. Модель Y має звичайне кермо та набагато дешевша (ціни починаються від $65 990), ніж Model X, але все ще пропонує багато тих самих функцій допомоги водієві та конкурентоспроможний запас ходу (до 530 км) і прискорення до сотні швидше за 5 секунд. З іншого боку, якість поїздки Model Y трохи гірша, вантажний простір менший, а додатковий третій ряд дуже тісний.

Tesla Model X або BMW iX

BMW iX випереджає Model X в ряді параметрів. Він має значно преміальніший інтер’єр, простіші у використанні елементи керування та значно нижчу початкову ціну ($84 100). Загалом, це кращий варіант в класі розкішних електромобілів, але він не перевершує Model X у всіх характеристиках. Tesla трохи швидша, має більший запас ходу та вміщує до семи пасажирів (iX доступний лише  в п’ятимісному варіанті).

Салон

Кросовер Тесла Модель X стандартно поставляється з п'ятьма місцями. 6- та 7-компоновка доступна в якості опції та додає третій ряд. 

Салон Tesla Model X 2023 року виглядає приголомшливо та футуристично. В основі дизайну інтер'єра - величезний інформаційно-розважальний дисплей. Матеріали салону переважно якісні, але які не привертають увагу. Хоча в закутках можна помітити  бюджетний пластик. Tesla відмовилася від варіанту натуральної шкіри, тому в обшивці салону використовується екошкіра в трьох кольорах з різним декором.

 

Повернемось до головної “фішки” Model X - 17-дюймового сенсорного екрану. І це дуже неоднозначний елемент. Дисплей має чітку красиву графіку, миттєві відповіді та карти з яскравими деталями. Але він же ж керує майже всіма функціями EV. Повна відсутність фізичних елементів керування може ускладнити налаштування музики або температури.

Сенсорний екран також не підтримує популярні програми Apple CarPlay і Android Auto, тому вся інтеграція смартфона здійснюється через інформаційно-розважальне програмне забезпечення Tesla. Водночас виробник дійсно пропонує ряд функцій, яких ви не знайдете в інших авто. Це відеоігри, перегляд фільмів (на парковці), а також менший 8-дюймовий сенсорний екран на задній частині центральної консолі.

Автомобіль Tesla Model X 2023 має досить просторий багажник з об'ємом 2180 л. Вантажний простір залежить від налаштувань сидінь та специфікації моделі. 

У салоні на центральних підлокітниках спереду є пара підсклянників, а у вузьких дверних кишенях можна помістити дрібні речі. Тільки забирайте все з кишень, перш ніж відчинити Falcon Wing. 

У всіх версіях Модель Х має передній багажник об’ємом 184 л.

Відео тест-драйв Tesla Model X 2023 року

Технічні характеристики

Tesla Model X 2023 року доступна з двома або з трьома двигунами. Конфігурація з подвійним силовим агрегатом видає 670 “конячок”, один електромотор приводить в рух передні колеса, а другий — задні. Тримоторна версія Тесла Модель Х додає ще один двигун на задню вісь і генерує потужність 1020 к.с. Обидві конфігурації працюють з літій-іонним акумулятором ємністю 100 кВт/год.

Чи швидкий цей EV? Миттєвий крутний Tesla Model X дозволяє їй розігнатися від 90 до 100 км/год за 3,8 с. У версії Plaid розгін скорочується до 2,5 с.

Максимальна швидкість Тесла Модель Х обмежена електронікою та складає 209 км/год.

Ємність батареї та запас ходу Tesla Model X 2023 року

Tesla Model X 2023 має батарею на  100 кВт/год та різний запас ходу залежно від версії та конфігурації. За циклом WLTP кросовер може проїхати на одному заряді:

  • 580 км базова версія,
  • 547 км комплектація Plaid.

За оцінками EPA запас ходу Tesla Model X 2023 року виглядає так:

  • 547 км базова версія,
  • 536 км комплектація Plaid.

Вибір 22-дюймових коліс зменшує запас ходу для обох моделей.

Час заряджання Model X залежить від вибраного методу. Найшвидший спосіб — підключити кросовер до зарядної станції Supercharger, але вони наразі недоступні в Україні.

Від домашнього настінного роз’єму Tesla EV заряджається на 70 км за годину, від побутової розетки на 240 вольт із вбудованим роз’ємом Tesla Mobile - до 24 км запасу ходу за годину. 
 

 Характеристики Tesla Model X 
 Потужність   670 к.с. 
 Час розгону до 100 км/год   3,8 с 
 Максимальна швидкість   209 км/год 
 Запас ходу   580 км 
 Ємність батареї   100 кВт/год 

 

Безпека

Позашляховик Tesla Model X поставляється з 10 аербегами в стандартній комплектації (подушки безпеки для колін водія та переднього пасажира, фронтальні, на сидіннях та бокові), попередженням про лобове зіткнення з автономним екстреним гальмуванням, камерою заднього огляду, системою підтримки смуги руху, функцією утримання гальм, датчиками паркування та світлодіодними ліхтарями для поворотів. 

Функція напівавтономного автономного водіння Full Self-Driving Capability доступна і передбачає автоматичну систему допомоги під час зміни смуги руху, автоматичне паркування.

Розміри та вага

  • Колісна база - 296 см,
  • Довжина - 503 см,
  • Ширина - 207 см,
  • Висота - 168 см.

Споряджена вага Тесла Модель Х складає 2352-2445 кг.

Можливі комплектації

Купити Тесла Модель Х можна в базовій модифікації та версії Plaid. Різниця - в силовій установці. Базова модель має 2 мотори, Plaid - 3. Вартість електрокара стартує з $120 990.

Попередній огляд Огляд Porsche Panamera 2023: люкс і драйв
Вибрати новий Порше Панамера 2023 на Automoto.ua
Вибрати Buick Enclave 2023 в каталозі Automoto.ua
Наступний огляд Огляд Buick Enclave 2023: нове рішення