Що таке активне шумопоглинання дороги?

19 травня 2023

Як працює активне шумопоглинання дороги в автомобілі

Салон, в якому не чути шуму коліс, гарчання двигуна та метушні за бортом - справжня мрія. Виробники постійно працюють над тим, щоб пропонувати затишок в своїх нових автомобілях. Тішити водія та пасажирів тишею впродовж поїздки вдається завдяки активному шумопоглинанню дороги. Що це за система, як працює та в яких автомобілях доступна - далі в статті. 

Активне шумопоглинання дороги (Active Road Noise Cancellation) - це технологія, яка зменшує рівень шуму, що проникає в салон автомобіля з зовнішнього середовища шляхом використання акустичних систем.

Система складається з мікрофонів, які розташовані з різних боків кузова і збирають інформацію про зовнішній шум. Потім спеціальний алгоритм обробляє ці дані та генерує протилежний звук, який компенсує зовнішній шум.

Згенерований протилежний звук передається через акустичну систему салоні. Як результат - мінімальний шум дороги всередині автомобіля.

Переваги активного шумопоглинання дороги очевидні:

  • підвищення комфорту пасажирів, 
  • зниження втоми водія,
  • покращення якості звучання музичної системи. 

Найцікавіше - Active Road Noise Cancellation не потрібно вмикати чи активовувати. Система працює навіть з вимкненою “музикою” в салоні.

В яких автомобілях найменше дорожнього шуму

Системи активного шумопоглинання дороги в автомобілях пропонують багато брендів, ось кілька прикладів:

  • Audi A8 - це ще один представник класу преміальних седанів зі вражаючою системою шумопоглинання дороги. Мікрофони, що розташовані по всьому салону, та акустичні динаміки дозволяють ефективно поглинати шуми дороги.
  • BMW 7 Series пропонує дуже ефективну систему шумопоглинання дороги. Вона використовує мікрофони та акустичні динаміки, щоб знизити рівень шуму в салоні автомобіля.
  • Cadillac CT6 пропонує систему шумопоглинання дороги з активними амортизаторами, що допомагає знизити вібрації від дороги та шуми.
  • Hyundai Palisade створює тишу в салоні завдяки системі датчиків швидкості, підсилювачів, мікрофонів та цифровому процесору сигналів.
  • Jaguar F-Pace має датчики на кожному колесі, щоб відстежувати вібрації від поверхні дороги. Система аналізує ці дані разом з інформацією про кількість людей в авто та відтворює оптимальну протилежну частоту через динаміки.
  • Lexus LS є одним з найбільш комфортних автомобілів на ринку, завдяки своїй системі шумопоглинання дороги. Вона включає мікрофони, що розташовані по всьому салону, та акустичні динаміки, які знижують рівень шуму в салоні.
  • Mercedes-Benz S-Class - один з автомобілів, який встановлює нові стандарти в сегменті. Його система шумопоглинання дороги складається з мікрофонів для моніторингу шуму в салоні, та акустичних динаміків, які генерують звукові хвилі для нейтралізації шуму дороги.
Попередня стаття “Заборона поїздок в понеділок”, “запасні окуляри” та інші дивні ПДР в світі
“Заборона поїздок в понеділок”, “запасні окуляри” та інші дивні ПДР в світі
Пневматична підвіска: принцип роботи та список авто
Наступна стаття Пневматична підвіска: принцип роботи та список авто

Популярні новини