Навіщо вантажівки в поїздці піднімають задні колеса?

19 травня 2022

Вантажівки здатні викликати безліч питань у водіїв легковиків та навіть пішоходів. І якщо наліпки-обмежувачі швидкості на фурах мало кого здивують, то інші особливості геть збивають з пантелику. Наприклад, чому у деяких тягачів піднято кілька пар коліс? Це поломка чи так задумано? Відповідь насправді дуже раціональна!

Вантажівки - активні учасники дорожнього руху. Якби в них були настільки вагомі неполадки, що аж колеса “висіли в повітрі”, то чи випустили б їх на міжміські магістралі? Отже, підйом деяких коліс причепа - це конструктивна особливість. І вона виконує дуже важливу функцію. 

Зачем тягачам функция подъема нескольких мостов с колесами

Для підйому коліс тягача існують спеціальні кнопки в кабіні водія. Вони активують систему “лінивий міст” і частина коліс перестає торкатись дорожнього покриття. А отже - шини припиняють стиратись. Виходить, що весь секрет в “економії покришок”. Підняті колеса не контактують з дорогою. Далекобійники, як і всі дбайливі водії, намагаються продовжити термін експлуатації шин. От і зменшують в доступний їм спосіб зношування покришок. Але це ще не все.

Підйом частини мостів з колесами дозволяє заощадити пальне. Логіка проста: чим більше осей працює, тим більше пального витрачає двигун. Тому водії вантажівок та автопоїздів піднімають мости. Так вдається заощадити 7-10% пального.

Хитрощі дальнобійників для збереження шин

Особливість в тому, що “лінивий міст” можна задіювати лише, коли вантажівка порожня. Як тільки в причепі з'являються вантаж, повертається потреба задіяні всіх осей. Саме велика кількість мостів дозволяє розподілити навантаження.

Отже, ще одна таємниця фур розкрита. В ній, як завжди, криється раціональність. До речі, підйом мостів використовуються як в традиційних вантажівках, так і в американських тягачах з довгими капотами. Усі конструктори дбають про економію та практичність.

Попередня стаття 6 найшвидших позашляховиків, які можна купити на автобазарі
6 найшвидших позашляховиків, які можна купити на автобазарі
10 універсалів від 7 000$ до 10 000$: шукаємо на AutoMoto.ua
Наступна стаття 10 універсалів від 7 000$ до 10 000$: шукаємо на AutoMoto.ua

Популярні новини